El Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de l'Ajuntament de Girona ha rebut una reproducció digital de la primera fotografia de la ciutat, que es conserva a la National Library of Ireland de Dublín. La instantània, datada al voltant del 1852, mostra una vista del riu Onyar, concretament del lloc on ara hi ha el pont de les Peixateries Velles. En aquesta fotografia, però, en comptes del pont de ferro de Gustave Eiffel (construït el 1877) se n'hi veu un altre, de fusta i d'aspecte precari, que connecta les cases de les dues ribes. Abans el CRDI no descobrís la imatge, a partir del catàleg d'una exposició, fins ara la fotografia més antiga que es creia que hi havia de la ciutat data del 1867.

L'original de la fotografia, de la qual ara el CRDI n'ha rebut una reproducció digital, es conserva a la National Library of Ireland. És un paper a la sal fet a partir d'un calotip (negatiu en paper) i és obra de François Gobinet de Villecholes, conegut amb el nom de Franck. Gobinet era un fotògraf francès que es va establir a Barcelona el 1849, on va muntar un estudi de prestigi.

El calotip va ser la primera tècnica fotogràfica que permetia treure múltiples còpies positives a partir d'un únic negatiu sobre paper. Va ser inventat per William Fox Talbot i patentat a Anglaterra l'any 1841. A Girona es conserven dos calotips, que formen part de la col·lecció Tomàs Mallol i que es poden veure al Museu del Cinema.

El CRDI va tenir coneixement de la instantània que es conserva a Dublín a partir del catàleg d'una exposició. La mostra, centrada en el calotip, es va exhibir al Museu de la Universitat de Navarra durant el primer quadrimestre de l'any.

Fins al moment, la imatge més antiga de Girona conservada en suport fotogràfic es considerava que era una vista del pont de Pedra des de l'areny. La fotografia, del 1867, feta en paper a l'albúmina, la signava el fotògraf José Martínez Sánchez. Segons destaca l'Ajuntament, "aquesta imatge de Franck, doncs, endarrereix 15 anys aquesta fita i esdevé una nova referència per a l'estudi de la història de la fotografia a Girona".