Amb l’arribada de l’estiu, a la majoria d’escoles gironines comencen també els casals de lleure. A la ciutat de Girona, enguany se n’hi ha sumat un de molt esperat: el de l’Escola d’Educació Especial de Palau. Per primera vegada en els seus 34 anys d’història, aquest centre disposa, durant el mes de juliol, d’un casalet on 13 dels seus alumnes amb deficiències neuromotores poden viure històries màgiques relacionades amb pirates i el món del circ, a la vegada que segueixen amb els exercicis de fisioteràpia que realitzen durant el curs escolar.

Aquest casal d’esport i fisioteràpia va sorgir a partir de la iniciativa dels pares que formen l’AMPA d’aquesta petita escola que durant l’any acull a una cinquantena d’alumnes provinents de tota la província de Girona. «La idea va venir d'un antic mestre de l'escola, l'Albert Puigdiví, que fa tres estius -aquest és el quart- va iniciar un casal de fisioteràpia per a nens amb necessitats especials a Badalona» va explicar un Jordi Pont, un dels pares de l’AMPA. «Nosaltres ho volíem fer a l’escola de Palau» afegia.

Amb aquest objectiu, a finals del mes de maig, l’equip de pares es va posar en contacte amb l’Ajuntament de la ciutat i amb la Diputació per tal d’obtenir els permisos i part del finançament necessari per fer realitat aquest projecte, que des del dia 1 de juliol ja funciona a tota màquina i amb èxit. «Els pares hi posem 450 euros i en rebem 122 més d’ajuda pública» remarcava la mare de la Nadia, Laura Pérez, que afegia «que estem molt satisfets tant amb les institucions com amb el funcionament del casal».

Buscar el tresor amagat

Aquesta primera quinzena de juliol, la recerca d’un tresor pirata centra les activitats diàries dels 13 nens i nenes del casal, el més petit dels quals té dos anys i mig i la més gran, 17. «El pirata ens portarà un mapa del tresor que haurem de buscar en les excursions que fem els dijous per llocs com Caldes de Malavella o Salt» explicava la directora del casalet, Maria Àngels Mas. De moment, tot està relacionat amb aquest centre d’interès. «Dilluns per exemple, vam estar pintant uns barrets de pirata que porta, fins i tot, la seva calavera» afegia Mas.

Tot i això, també es realitzen altres activitats més dinàmiques. Justament ahir, per tal de combatre les altes temperatures que estan afectant el territori, els vuit monitors -la directora, una mestre de l'escola, dos fisioterapeutes i quatre voluntaris- ajudaven als menuts a refrescar-se a una piscina que s’ha muntat al pati. «També vénen voluntaris a fer actuacions musicals i tenim programat un intercanvi amb un casal ordinari de Sant Andreu Salou» afegia la directora, que ja avançava que els pallassos prendran el relleu als pirates els pròxims dies. «Intentarem que vingui gent del Galliner a fer un espectacle de circ» assenyalava.

Autobús també al juliol

Aconseguit l’objectiu de crear el casal, ara l’única tasca pendent pels pares de l’AMPA és que hi puguin participar tots els nens de l’escola, visquin on visquin. «Durant l’any, l’autobús escolar porta i recull els nens que vénen de Roses o Platja d’Aro i el que voldríem és que aquest servei també hi fos el juliol» explicava Pérez que afegia que de moment, ja han fet aquesta sol·licitud a la Generalitat. «De moment, per anar d’excursió, utilitzem un petit autobús de l’escola i els nens que no hi caben els porten els pares» afegia Mas. El que totes dues tenien clar ahir però, és que aquest casal d’estiu de Palau, és només «el primer» dels «molts que vindran en un futur».