El Bisbat de Girona ha notat un augment del nombre de ciutadans que demanen o aposten per convertir-se en diaques permanents arran de la crisi, un càrrec al qual poden accedir els ciutadans que tinguin fe, estiguin lligat amb l'església i es preparin. El mossèn i rector del Seminari diocesà del Bisbat de Girona, Jordi Font, ha assenyalat que "convé" que hi hagi més diaques permanents per poder suplir la mancança de capellans. Actualment, el Bisbat compta amb un centenar de capellans en actiu, deu diaques permanents i 700 catequistes, una xifra rècord en la història de la diòcesi gironina. Aquest diumenge, el bisbe Francesc Pardo, ha nomenat dos nous diaques permanents.

Els diaques - que poden ser en trànsit o permanents- són persones que no formen part de la jerarquia eclesiàstica però poden impartir sagraments. En concret, poden fer algunes de les tasques que realitzen els capelles com batejar, presidir casaments i enterraments, dirigir activitats de la catequesi i realitzar part de la consagració. També poden donar suport a persones que es troben a les presons, centres de salut o col·lectius de gent gran. També tenen la potestat per presidir la celebració de la paraula tot i que no poden oficiar missa - ja que no poden realitzar part de la consagració- i tampoc confessar els fidels.

Ara fa tres anys, el bisbe de Girona, Francesc Pardo, ja va nomenar diaca permanent el cap de la Policia Local d'Olot, Ignasi López Clevillé, un cas que va saltar als mitjans de comunicació al tractar-se d'un professional dedicat al cos policial. Des de llavors, López Clevillé ha compaginat les seves tasques dins del cos amb la nova vessant religiosa. Aquest diumenge també ha estat present en l'ordenació dels dos nous diaques de la diòcesi gironina. En concret, es tracta del diplomat en magisteri per la UB, mestre de català i llicenciat en filosofia i lletres en l'especialitat d'història i ciència de la música per la UAB, Josep Maria Garcia, que també és l'organista i el director del Cor Parroquial de Sant Feliu de Guíxols. D'altra banda, també s'ha ordenat diaca Edwin A. Vásquez que ha realitzat diverses tasques pastorals a parròquies del bisbat gironí.

Un centenar de persones han assistit a la cerimònia de nomenament que s'ha realitzat a la Catedral de Girona de la mà del bisbe Francesc Pardo. D'aquesta manera, ja són deu els diaques permanents que hi ha a la diòcesi gironina. El mossèn i rector del seminari diocesà del Bisbat de Girona, Jordi Font, ha assenyalat que es tracta d'una xifra considerable comptant que només fa set anys que el Bisbat de Girona té la potestat i capacitat de nomenar diaques. "En principi convé que hi hagi més diaques però sense desdibuixar la titularitat de l'església, calen també més preveres i laïcat amb missió pastoral", ha assenyalat.

Segons Font, la crisi econòmica ha fet que s'incrementin el nombre de peticions per ser diaques. Si més no aquesta és la sensació que tenen i que han registrat durant els darrers anys. "Cada dos o tres mesos tenim gent que demana o explica que vol tenir una relació més estreta amb l'església. Cal anar discernint i, a més, nosaltres ja avisem des del principi que els diaques no cobren per realitzar aquestes tasques", ha explicat. Tot i això, per aconseguir ser diaca cal preparar-se, demostrar la vocació, la fe i estar vinculat amb l'església. Actualment hi ha unes sis persones que han acabat els estudis i estan esperant el moment ideal per ser nomenats diaques.

Actualment el Bisbat de Girona compta amb un centenar de capellans en actiu i alguns més de jubilats que només fan serveis puntuals. L'edat mitjana és de 72 anys i, en principi, cobren uns 970 euros mensuals. El sou dels preveres varia segons la diòcesi i es mou entre els 800 i 1.000 euros.

"Una cosa és la necessitat i manca de capellans. El diaconat és una gran ajuda, no es pot negar, però tampoc es tracta d'anar tapant forats. Hem de mirar de conjuminar els diferents aspectes de la vida eclesial perquè apareguin més preveres, diaques i laïcat", ha explicat Font. Concretament aquest últim terme és un dels aspectes que des del Bisbat de Girona volen promoure per aconseguir potenciar-ho més. "Tenim el laïcat molt adormit perquè hi hagut molts capellans que s'han encarregat de fer les tasques que tocaven a aquest col·lectiu i ara toca despertar a la gent", ha explicat.

Tot i això, cal tenir en compte que mai abans la diòcesi de Girona havia comptat amb tants catequistes, és a dir, persones i ciutadans del carrer que estan lligats a la església i ajuden amb tasques de voluntariat i projectes diversos. En concret, actualment existeixen 700 catequistes, una xifra rècord en la història del Bisbat de Girona.