Fons comú per cobrir els costos de l'aigua. Aquesta és la idea que s'han empescat les 12 famílies que habiten al Bloc de Salt per contribuir i compensar l'ajuda que els ha brindat el consistori i l'empresa de serveis d'aigua de Sarrià de Ter, Salt i Girona, Agisa. Després de passar tota la onada de calor dels darrers dies sense aigua corrent, a principis d'aquesta setmana, els tècnics d'Agisa van traslladar-se fins al Bloc Salt per connectar-los al servei d'aigües. Fins llavors, les famílies havien de subsistir omplint garrafes a les fonts de la vila. "Tenim mot clar que quan es rep s'ha de donar tot i que per a ells és un esforç enorme", ha explicat la portaveu de la PAH Girona-Salt, Marta Afuera.

Ara fa tres dies, el jutge que porta el cas del Bloc de Salt va decidir suspendre indefinidament el desallotjament de l'edifici que estava previst per al 25 de juliol. Aquest diumenge, des de la PAH Girona-Salt han donat a conèixer una altra novetat relacionada amb les dotze famílies, 24 infants i 18 adults, que habiten aquest bloc tan emblemàtic situat al davant de l'Hospital Santa Caterina de Salt.

A principis d'aquesta setmana passada, els tècnics de Agisa - Serveis d'Aigües de Sarrià de Ter, Salt i Girona - van personar-se a l'edifici perquè instal·lar un tub mitjançant el qual els veïns del bloc poguessin disposar d'aigua corrent. Fins llavors i durant tota la onada de calor que s'ha produït aquest mes de juliol, els inquilins no han tingut aigua als pisos i han hagut de suportar les altes temperatures omplint garrafes a les fonts del municipi. "Després de diverses reunions amb l'empresa Agisa i el consistori, finalment l'ajuntament ha aconseguit fer de mediador per aconseguir un dret humà bàsic tal i com s'explica en la ILP que ha aprovat darrerament el Parlament de Catalunya", ha comentat la portaveu de la PAH Girona-Salt, Marta Afuera.

Actualment al bloc hi viuen dotze famílies després que ara fa uns dies dues més trobessin una alternativa i es traslladessin a altres pisos. "En total al bloc tenim 14 pisos. No donem abast a la situació que es viu i tenim constància d'unes 10 famílies amb pocs recursos, vulnerables, que estan vivint una situació d'emergència, que han demanat accedir al bloc", ha detallat Afuera.

En aquesta línia, la portaveu de la plataforma ha explicat que les famílies estan "molt contentes" per disposar d'aigua corrent i que han decidit fer un pas endavant i retornar aquesta ajuda fent tot allò que puguin. En concret, han acordat que les famílies amb algun recursos - aquelles que tenen ajudes o que algun dels seus membres treballa puntualment- creïn un fons comú per cobrir les despeses i els costos de l'aigua que s'utilitza al bloc. "No volem pagar els beneficis d'una empresa privada però ens hem compromès amb l'ajuntament i l'empresa a fer un pagament acordat, ja sigui simbòlic o el que es pugui", ha detallat la portaveu.

"Quan es rep, s'ha de donar"

Des de l'entitat i les famílies tenen clar que "quan es rep s'ha de donar" i que cal organitzar-se per demostrar que els veïns que habiten al bloc no volen "viure gratuïtament" ni "tampoc tenen la cara dura" d'instal·lar-se en un espai sense lliurar res a canvi ni fer cap aportació. "Encara no s'ha acabat de fixar la quantitat, primer ens hem de reunir amb les famílies i, posteriorment, tenim previst trobar-nos amb l'ajuntament", ha comentat Afuera.

Al mateix temps, la portaveu ha destacat que tot i que pugui tractar-se d'una suma de diners petita, per als veïns del bloc suposa "un esforç enorme". "Són persones amb molt pocs recursos. No es poden deixar famílies sense sostre però tampoc sense aigua", ha afegit la portaveu de l'entitat.

D'altra banda, des de la PAH Girona-Salt han assenyalat que valoren "molt positivament" l'aprovació al Parlament de Catalunya de la proposició de llei basada en la iniciativa legislativa popular (ILP) de mesures urgents per combatre l'emergència en l'habitatge i la pobresa energètica. La normativa pretén reduir els desnonaments i els talls de subministraments bàsics com aigua, llum i gas.

Al mateix temps, la ILP té com objectiu cercar mesures per a resoldre el sobreendeutament d'algunes famílies en risc d'exclusió social o l'impagament d'hipoteques, lloguers, llum, aigua i gas. A més, diposa que tant els propietaris com les entitats bancàries com la Sareb han de fer una oferta de llogur social per un mínim de tres anys abans d'iniciar un procés d'execució hipotecària. Un lloguer que no podrà superar el 18% dels ingressos de la unitat familiar. "Esperem que pugui fer-se realitat; suposarà un canvi social molt important i també afectarà positivament la lluita que fem des del bloc de Salt perquè obrirà una porta importantíssima a tots els afectats i a altres famílies que es troben en situacions similars", ha explicat.

Tal i com ha comentat Afuera, la iniciativa legislativa popular preveu que les entitats financeres o filials immobiliàries que tinguin pisos buits hagin de cedir-los com a lloguers socials. És el cas del bloc de Salt, propietat de la Sareb. "Esperem que l'administració faci els passos necessaris per avançar en aquest camí i nosaltres també farem tot el possible", ha conclòs la portaveu.