Mou-te en bici afirma que l´ordenança «va néixer antiga» i demana inversions

El president de la plataforma, Xavier Corominas, creu que les sancions s'evitarien si es resolguessin els punts negres

30.07.2015 | 15:42
La senyalització per al vehicles a Emili Grahit és millorable.
La senyalització per al vehicles a Emili Grahit és millorable.

Que es tracti al ciclista com un vianant i no com un vehicle. La Plataforma Mou-te En Bici considera que l'ordenança que regula la circulació «va néixer antiga» i considera que, si es vol donar promoció a la bicicleta, s'ha de mirar a les normatives que s'estan aplicant a Europa. El president Xavier Corominas va reclamar més inversió que «permetria més projectes grans, però també fer petites millores i barates». Mou-te en bici va recordar que la inversió prevista és de 600.000 euros fins al 2019 i calcula que per estar al nivell d'Europa caldria arribar «al milió d'euros anual».

Mou-te en bici va presentar ahir els resultats de l'auditoria que van fer una quarantena de ciclistes. L'entitat lamenta que s'hagi hagut de fer amb «aficionats» un estudi que «correspon fer-lo a les administracions». La plataforma de ciclistes urbans es pregunta si Girona és realment una ciutat amiga de la bicicleta i afirma que no està ajudant gaire a garantir la seguretat dels ciclistes. A més recorda l'episodi recent de «persecució» als ciclistes amb multes, «en lloc de solucionar els punts negres».

El dossier, que ahir mateix es va lliurar a l'Ajuntament de Girona, fa una sèrie de propostes urgents. La primera és el canvi de la regulació semafòrica per adaptar el temps al moviment dels vianants i dels ciclistes. «L'obsessió per fer circular els cotxes, que poques vegades s'aconsegueix, perjudica i va en contra de les persones que ens movem amb el nostre propi esforç i no contaminem», diu el document.

També demanen facilitar el pas en contrasentit de bicicletes per la calçada i deixar les voreres per als vianants. Aquesta mesura es podria aplicar al carrer Joan?Maragall, des de Jaume I a plaça Catalunya; a la plaça Pompeu Fabra, al carrer Francesc Eiximenis, Hortes Canalejas, passeig de la Devesa, al carril lateral de Pedret, al carrer?Santa Eugènia i la plaça Marquès de Camps. Per aplicar-ho «cal senyalitzar a les entrades de zones de vianants la possibilitat d'anar en contrasentit». Posem com a exemple «el carrer Santa Clara, assenyalant que en cas de congestió de vianants cal baixar de la bici».

Plantegen resoldre els punts de perill com al final de carrer Oviedo, on desapareix el carril bici en connectar amb la plaça de Salt; als vorals de la carretera Barcelona per la seva alçada, la desaparició de la pintura dels carrils bici o establir connexions de la plaça Països Catalans i els ponts de L'Onyar, així com al passeig d'Olot, on la senyalització poc possible per als girs a la dreta dels vehicles creuant el carril bici. També cal la mateixa senyalització al carrer Emili Grahit amb carrer Migdia, al carrer de la Rutlla i al carrer Barcelona.

En la passejada crítica que va servir de base per a l'informe es van detectar molts punts negres. Per exemple, hi ha un tram del carrer del Carme on les bicicletes passen d'un costat de vorera passant per l'asfalt al costat del pont de l'Areny que consideren que s'hauria de canviar.
Tampoc troben bé la connexió entre la plaça dels Països Catalans i el mateix carrer del Carme amb el carril bici perquè hi ha certa confusió amb el pont que ha de servir per creuar l'Onyar. Respecte a aquest vial, consideren que hauria de ser bidireccional. Pel que fa al carril bici del carrer Santa Eugènia, consideren que acabava massa de cop i que caldria allargar-lo -en sentit cap al centre- fins a la zona de vianants del carrer Nou. De fet, l'Ajuntament ho té previst i està estudiant com aconseguir superar la carretera Barcelona i la Gran Via de Jaume I.

També acaba molt de cop el carril bici al carrer riu Güell -sentit centre- a la rotonda del costat de la plaça de la Sardana. A més, hi ha alguns punts on el carril bici desapareixen per tornar a aparèixer més endavant. Un exemple és a la zona de l'hospital Josep Trueta.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Girona

Eduard Berloso.
L´arribada d´una nova funerària acabarà amb el monopoli de Mémora

L´arribada d´una nova funerària acabarà amb el monopoli de Mémora

Girona impulsa la liberalització en la nova ordenança i l'empresa Àltima ja treballa per establir-se

Els restauradors del Barri Vell es queixen de la recollida d´orgànica

Els restauradors del Barri Vell es queixen de la recollida d´orgànica

El sistema es vol implantar l'any vinent però bars i restaurants discuteixen els horaris i els...

Clam dels treballadors perquè hi hagi un acord institucional

Clam dels treballadors perquè hi hagi un acord institucional

Exigeixen responsabilitat a les administracions: «Ja es va sortir a la foto... ara no val...

Girona vol que el Circ Raluy retiri un cartell perquè el veu «sexista»

Girona vol que el Circ Raluy retiri un cartell perquè el veu «sexista»

Segons Madrenas, les dues noies que hi apareixen són mostrades «com un producte eròtic»

L´escola d´Adults programa 40 actes per celebrar el seu 40è aniversari

L´escola d´Adults programa 40 actes per celebrar el seu 40è aniversari

El centre espera que les activitats ajudin a fer «visible» la seva tasca, que creuen que no es difon

L´escola d´Adults de Girona organitza 40 activitats per celebrar els seus 40 anys

L´escola d´Adults de Girona organitza 40 activitats per celebrar els seus 40 anys

Dimecres hi haurà el tret de sortida amb una taula rodona, al matí, i una actuació teatral, a la...

Enllaços recomanats: Premis cinema