Gairebé tres milions d'euros d'impostos en mans de la decisió de l'alcalde de Girona,?Carles Puigdemont (CiU). El govern té avui com a data límit per decidir si s'acull a una actualització de l'impost sobre béns immobles (IBI) que suposaria un increment del 10% per a totes les llars de la ciutat. La regidora d'Hisenda, M. Àngels Planas (CiU), va assegurar ahir que tenen diverses opcions sobre la taula i que encara no han pres la decisió definitiva. De fet, des de fa unes setmanes, Planas està intentant consensuar una solució amb l'oposició per reduir el cost polític que suposaria l'increment del principal impost municipal.

La decisió del Ministeri d'Hisenda de no prolongar l'increment de l'IBI per al 2016 ha deixat els ajuntaments davant d'una tessitura difícil. El govern del PP va deixar oberta la porta als ajuntaments perquè escollissin: estalviar impostos als ciutadans o mantenir els pressupostos municipals. En el cas de la ciutat de Girona un 10% menys en l'IBI significa al voltant de 2,8 milions d'euros ?menys que deixarien de pagar els gironins.

Per fer-ho possible el govern espanyol va donar fins avui, 31 de juliol, perquè els ajuntaments poguessin demanar l'actualització del cadastre. Això significaria que s'incrementés aquest 10% igual a totes les propietats. La complicada decisió del govern de CiU ha fet que exhaureixin el temps fins l'últim dia buscant una sortida.

El govern no necessita ni portar aquesta decisió al ple, ni tan sols fer un decret d'alcaldia: n'hi ha prou amb fer una carta al Ministeri per demanar l'actualització. Però CiU no vol assumir el desgast que suposa incrementar aquest impost a tota la ciutat. Per això, en la darrera setmana, M. Àngels Planas ha parlat amb els partits de l'oposició.

La CUP va posar tres condicions per sortir a defensar aquest increment al costat de l'alcalde Puigdemont. Segons va explicar el portaveu de la CUP, Lluc Salellas, una de les seves condicions és que al ple de setembre es debatés públicament. També demanaven que en el cas que el Ministeri canviés de parer, «hi hagués una pròrroga de l'increment del 10% que es fa des de 2012, i l'Ajuntament ja hagués demanat l'actualització del cadastre, que l'alcalde es comprometés a baixar la base imposable un 10% perquè es produís una congelació». A més, la CUP defensa, que a més de l'actualització «que fa que l'impost pugui ser igual per a tots, el govern ha de demanar la revisió, que no es fa des de 1989, i que a més permetria que el tribut sigui progressiu i pagui més qui més té». Per acabar també van demanar, poder decidir amb la resta de la definició de l'IBI per a 2016.

ERC veu poc oportú que s'hagi decidit fer aquest canvi per part del Ministeri però concreten que la majoria d'ajuntaments han optat per un augment lineal de valors equivalent al 10%. Els republicans també apunten que «fins que no permetin una revisió de cadastre, no s'arreglaran les diferències d'impostos».

La portaveu socialista, Sílvia Paneque, va advertir que el que cal fer és «la revisió del cadastre perquè l'actualització no soluciona els problemes de gent com a Montilivi que paguen igual els del carrer Ullastret que els de Palau». Paneque es va mostrar contrària a l'augment lineal perquè trenca «la fiscalitat progressiva que sempre hem demanat». A més, la regidora socialista creu que «amb la pèrdua de renda de Girona no es pot augmentar més la pressió fiscal als ciutadans i menys fer-ho per la porta de darrere».