El Departament de Territori i Sostenibilitat ha adjudicat les obres de la nova estació d'autobusos de Girona per un import de 7,8 milions d'euros. S'ubicarà a l'estació intermodal soterrada construïda per l'arribada de la línia d'alta velocitat a la capital gironina i ocuparà el primer nivell soterrat del recinte, amb una superfície total d'uns 17.000 metres quadrats. Es preveu que la nova estació entri en servei durant l'any que ve i rebi 1,7 milions de viatgers a l'any. Les obres començaran la tardor i tindran una durada de deu mesos.

El projecte de la nova estació s'ha consensuat amb l'Ajuntament de Girona i l'Associació de Transports de Girona (Asetrans). Els usuaris accediran a la nova terminal d'autobusos a través del vestíbul de l'estació intermodal, -anomenat edifici satèl·lit-, situat en superfície. Els autobusos disposaran d'un accés únic i exclusiu, mitjançat una rampa al carrer situat al sud, a la plaça Europa.

L'estació d'autobusos es configurarà mitjançant dos àmbits, a banda de l'accés de l'edifici satèl·lit. Un, destinat a la recepció de viatgers, amb 10 taquilles per a la venda de tiquets, una oficina d'informació, zona d'espera i 'vending', i l'altre, serà una zona d'andanes. Es formarà un illa d'uns 2.600 metres quadrats destinada als usuaris que comptarà amb un espai per a l'espera. Al voltant d'aquesta illa s'ubicaran les andanes, 27 en total. En la instal·lació es podran produir, en moments punta, fins a 20 operacions simultànies.

Paral·lelament a aquest projecte, es preveu la signatura d'un conveni entre el Departament de Territori i Sostenibilitat i ADIF per a acordar els termes de la cessió de la infraestructura.

Actualment, Girona compta amb una estació d'autobusos provisional a la plaça d'Espanya, davant l'estació de tren, atès que l'antiga instal·lació es va demolir amb motiu de les obres de la línia d'alta velocitat. Aquestes obres van incloure la construcció d'una estació intermodal soterrada, en la qual es va reservar un espai per a la nova estació d'autobusos.

A l'estació intermodal, hi ha ara en servei l'estació d'alta velocitat, situada a nivell -4 (andanes), una part del nivell -1 (recorreguts entre carrer i andanes i dependències tècniques) i el nivell 0 (accés, edifici satèl·lit). Els nivells corresponents a la futura estació d'autobusos i aparcament per a turismes es troben amb l'obra civil executada. En superfície, hi ha en execució les obres per tal de finalitzar la urbanització de tot l'àmbit afectat per les obres de l'estació intermodal.