La CUP-Crida per Girona no vol que el rodatge de la sèrie Joc de trons «bloquegi els drets dels veïns» durant tres setmanes. Així ho va manifestar ahir el grup municipal arran de la publicació dilluns del plànol on apareixen les zones del Barri Vell de Girona que quedaran afectades per la gravació del 24 d'agost al 16 de setembre. Tot i que la formació va celebrar la presència de la producció nord americana a la capital gironina, també va mostrar la seva «preocupació» per l'afectació que això suposarà pels «drets» dels veïns i veïnes del Barri Vell i de la resta de la ciutat durant més de 20 dies. Per aquest motiu va demanar que el rodatge no signifiqui «la privatització total» d'aquesta zona de la ciutat.

En aquest sentit, la CUP-Crida per Girona va criticar que la informació «arribi» la setmana del 15 d'agost, «quan queden tan sols 7 dies perquè comencin les afectacions», i que, a més a més, «estigui condicionada sempre a les decisions que prengui la multinacional HBO els propers dies». Una condició que, segons la CUP, mostra «una preocupant cessió completa de milers de metres quadrats públics a la multinacional per sobre de les necessitats dels gironins i les gironines creant un precedent negatiu de privatització continuada i de gran abast a la ciutat». A més, segons el grup municipal aquesta «cessió» també afectarà possibles actes al voltant de l'11 de setembre «perjudicant així activitats de la societat civil per aquestes dates». Per això, la formació va demanar que «la transparència» i la informació amb el veïnat sigui «permanent i diària creant espais al web municipal i també amb informació en paper». Cal recordar que l'àrea de Mobilitat de l'Ajuntament de Girona editarà 4.000 fullets que es distribuiran per la zona afectada i que està previst que al llarg d'aquesta setmana es realitzin cessions informatives amb els veïns.

En aquest sentit, el grup municipal va reclamar de nou que la multinacional nord-americana «pagui les taxes corresponents» per l'ocupació de via pública i va subratllar que s'estima que HBO, productora de Joc de trons, «té uns beneficis anuals de 754 milions de dòlars. Una situació prou beneficiosa com per a assumir les obligacions que marca la normativa municipal».

Teories sobre els regnes

La publicació del plànol, més enllà de les reaccions polítiques, va generar ahir teories i rumors de tota mena sobre els diferents regnes en què es podria convertir Girona a la sèrie. Els tres noms que més va sonar van ser, de moment, King's Landing, La Ciutadella d'Antigua i Braavos, tot i que hi ha qui especula que aquest últim podria ser també Casterly Rock.

L'estètica de la majoria dels monuments de la ciutat gironina, la converteixen en l'escenari ideal per substituir els espais exteriors de Dubrovnik (Croàcia) que fins a la temporada passada era el principal bressol del regne de King's Landing. Les dificultats sorgides amb l'església croata de Sant Nicolau arran del passeig de la vergonya de Cersei Lannister, podrien haver portat els productors de l'HBO a buscar un emplaçament similar que finalment haurien trobat en la capital gironina. D'altra banda, la presència de l'actor Nikolaj Coster-Waldau fa unes setmanes al Pla de l'Estany, i els rumors que hauria llogat una casa a Banyoles per a una futura estada, consolidarien aquesta teoria, ja que al final de la cinquena temporada, Jamie Lannister es dirigia a aquest regne. També espais com la catedral o el monestir de Sant Pere de Galligants recorden algun dels monuments que George R.R. Martin descriu en la seva saga literària i que pertanyen a ciutats com Bravoos, on se situa el personatge d'Arya Stark i La Ciutadella on es dirigeix Samuel Tarly provinent del mur.

I tot això mentre al Palau de Congressos de Girona se segueixen realitzant les proves de vestuari als extres que després de superar el càsting i condicionats a fortes restriccions finalment participaran en el rodatge de la sèrie.