Durant unes setmanes, entre el maig i el juny de 1848, Francesc Joan Domènec Aragó exercí el càrrec de 25è cap d'estat de França i copríncep d'Andorra. Si bé aquest pas per la més alta magistratura de la República -i del Principat veí- fou fugaç, el seu currículum és importantíssim. Aragó, a més de fer de polític, també féu de matemàtic, físic i astrònom. Un dels seus descobriments a l'entorn de la velocitat de la llum va ser la base per al desenvolupament de la teoria de la relativitat.

Però Francesc Aragó, català del nord, és conegut bàsicament perquè se li encarregà la tasca de completar els mesuraments per tal de determinar la longitud exacta del metre, equivalent originàriament a la deumilionèsima part del quadrant del meridià terrestre, el meridià de París. Aquest meridià travessa el continent europeu dibuixant una línia que passa per la capital francesa i per Barcelona. Ildefons Cerdà va idear una avinguda que coincidia aproximadament amb aquest meridià, però només aproximadament, perquè el meridià real passa per la platja d'Ocata al Masnou. El meridià de París fou la principal referència geogràfica fins que va ser substituït l'any 1884 pel meridià de Greenwich.

Francesc Aragó va treballar en els seus càlculs geogràfics al nostre país justament durant els anys de la invasió napoleònica, la qual cosa li comportà diversos problemes. Va haver de fugir en barca cap a l'Alger, però va ser capturat per un corsari espanyol que el dugué a Roses i després a Palamós, on va ser empresonat durant tres mesos. Malgrat tot, Aragó va aconseguir arribar a París amb les seves notes, ingressà amb tots els honors com a professor a l'escola Politècnica i fou nomenat per Napoleó astrònom de l'observatori de París.

La bona gent de Perpinyà li va alçar un monument que presideix una plaça molt cèntrica que porta el seu nom, i els barcelonins continuen anomenant Meridiana l'avinguda que convida a entrar, o a sortir, de la ciutat pel nord. El mes que ve aquest carrer s'omplirà de catalans que celebraran la diada de l'onze de setembre i per un dia el meridià zero tornarà a passar pel centre de Catalunya.