Eren les nou del matí quan els extres, perfectament caracteritzats, pujaven les escales de la catedral per participar en una de les primeres escenes de 'Joc de Trons'. Des d'aquest dijous -i durant 16 dies- els actors principals i una munió de tècnics i càmeres ocuparan el Barri Vell de Girona per gravar la majoria dels capítols de la sisena temporada. Un cotxe ha traslladat també fins al peu del temple un dels personatges més famosos, la jove Arya Stark.

També s'han deixat veure al set de rodatge els creadors de la sèrie, David Benioff i D. B. Weiss. Curiosos i fans de la sèrie han vingut a Girona per intentar veure detall. Una tasca difícil ja que l'equip blinda tots els llocs on es roda.

L'equip de producció de 'Joc de Trons' fa setmanes que treballa a Girona -amb les oficines centralitzades a l'Auditori- i, des del 24 d'agost, els equips d'art estan treballant per ambientar les diferents zones on es rodarà. Després de dies d'intensa feina, avui ja ha arribat el moment de passar a l'acció i començar a gravar els episodis del que serà la sisena temporada d'aquesta exitosa sèrie, que té com a escenari principal la ciutat de Girona.

La productora HBO ha pres totes les mesures possibles per evitar que transcendeixi cap detall de la trama dels nous capítols. Tant és així que fa signar un contracte de confidencialitat als extres que participen en el rodatge (fins i tot se'ls adverteix que no es poden aturar quan van d'un escenari a altre mentre la premsa o els curiosos els fan fotografies) i es blinden totes les zones on es roda.

Aquest matí, a les nou, un autobús ha traslladat des de l'Auditori de Girona fins als peus de la catedrals els extres -tots ben caracteritzats amb robes i maquillatges d'èpoques antigues- que han participat en aquesta primera jornada de gravació. Un cotxe de gamma alta amb els vidres tintats també ha passat per la zona i hi havia testimonis que asseguraven que dins hi viatjava un dels personatges més famosos de la sèrie: l'Arya Stark (Maisie Williams). També hi havia qui deia que havia aconseguit veure Jeimy Lannister, de la saga dels Lannister, un dels personatges també més esperats pels seguidors.

Pràcticament han passat desapercebuts els creadors de la sèrie, David Benioff i D. B. Weiss, que han arribat en cotxe a les escales de la catedral i han compartit algunes impressions amb membres de l'equip de la sèrie.

Rodatge blindat

L'equip de la productora ha començat rodant a la part posterior de la catedral. A la plaça dels Apòstols -al lateral de la catedral- l'equip ja ha instal·lat tanques i lones per evitar que es vegi res. Fins i tot l'arc que porta a resseguir la catedral per darrera també estava totalment tancat, per garantir que ningú pugui veure res.

Mentrestant, també hi havia moviment a la zona de l'entrada a la catedral per Sobreportes. Allà, part de l'equip treballava preparant la propera escena, que s'havia de rodar en el passatge que va des de Sobreportes fins a l'entrada lateral de la basílica de Sant Feliu. Per evitar que curiosos, periodistes o turistes puguin veure res, es tanca l'accés a la zona molta estona abans que s'hi traslladin els actors.

Entre descans d'escena i escena, s'ha habilitat l'antiga Audiència de Girona -la Casa Pastors, situada als peus de la Catedral- perquè els extres puguin descansar ja que les jornades de rodatge són maratonianes per a ells ja que molts han de passar hores a vestuari i maquillatge.

L'equip d'art tampoc atura l'activitat i aquest matí continuaven treballant a davant dels banys àrabs que, amb molta probabilitat, acabarà convertint-se en el mercat de Braavos i on s'hi rodarà la setmana vinent.

La pluja no és impediment

A mig matí ha començat a ploure de valent sobre la ciutat de Girona. Això no ha estat impediment perquè l'equip d'HBO continués amb el rodatge. Als extres, per exemple, els han facilitat paraigües perquè no es mullin durant el canvi d'escenari i les càmeres anaven ben protegides amb fundes especials per a la pluja.

Tampoc ha estat impediment per alguns curiosos que s'han acostat a Girona només per intentar veure alguna cosa de la filmació. És conegut l'efecte que genera la sèrie en d'altres ciutats on s'han rodat alguns capítols ja que el fet de ser un dels escenaris és un atractiu turístic més. És el cas de la Mari que, aprofitant que tenia el dia lliure, ha vingut des de Gavà per intentar veure alguna cosa. "Ens han dit que l'Arya Stark és aquí a prop però de moment no hem vist res", diu.

D'altres turistes s'ho han trobat de sorpresa. És el cas de la Melanie Ait, que és francesa, i que aquests dies està fent turisme a Girona. Ella és fan de la sèrie però no tenia ni idea que s'estava rodant a Girona i en descobrir-ho ha quedat astorada. "Estic encantada, sóc una gran seguidora", afirma.

El mateix els ha passat a tres turistes americans, de Nova York, que han vingut amb una guia des de Barcelona per passar el dia. "Estic tan emocionada de poder formar part d'aquesta experiència, sóc una gran fan de la sèrie", exclama la Harriet.

També s'ho han trobat per sopresa el matrimoni malagueny format per l'Ángeles i en Miguel. "No teníem ni idea però ara tenim un motiu més per resseguir el call jueu i descobrir perquè la productora s'ha fixat en Girona", ha manifestat en Miguel.

Informació als veïns per minimitzar molèsties

L'Ajuntament de Girona va fer una bustiada amb més de 4.000 exemplars informant els veïns de la zona afectada -i de les proximitats- de com ho havien de fer els dies d'afectació pel rodatge. L'ajuntament -d'acord amb la productora- ha distribuït acreditacions als veïns perquè la puguin mostrar i puguin accedir a les seves cases tot i els treballs per preparar o rodar la sèrie.

El regidor de Mobilitat i Via Pública, Joan Alcalà, ha explicat que s'han acreditat 1.682 veïns i comerciants i també 626 vehicles. Segons el regidor, els veïns el que més han requerit és informació perquè estaven "neguitosos" perquè pensaven que el rodatge els afectaria durant tres setmanes.

En canvi, l'ajuntament ha tingut poques queixes. A la Bústia d'avisos, des de l'1 de juliol, només hi ha hagut deu avisos en relació al rodatge i a través de la bústia de l'ajuntament -que es donava com a contacte als veïns per resoldre dubtes- s'han rebut 21 correus (dinou demanant informació i només dos amb queixes). També s'han atès 547 atencions a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà, la meitat telefòniques i la resta presencials.

Una altra dada que ha fet pública l'ajuntament és l'augment de visites al web. En quinze dies, les notícies sobre 'Joc de Trons' s'han rebut 11.670 pàgines vistes i 9.686 pàgines úniques. Això representa un 10% de les visites totals al web municipal.