Girona ha de retornar 991.000€ que l´Estat li havia avançat

S'haurà de fer en deu anys i la CUP no vol que es faci pel «nefast» finançament del món local

21.09.2015 | 07:16

L'Ajuntament de Girona haurà de retornar 991.365 euros que l'Estat li havia avançat. Són els diners corresponents a la transferència que va fer-li l'any 2013 després de fer la liquidació del fons complentari de finançament en les compensacions d'impostos com l'IAE.

El ple municipal va acordar ahir a la nit acollir-se a una de les ?opcions proposades per l'Estat: retornar els diners en 120 mensualitats (en deu anys) sense interessos. Tots els grups municipals hi van votar a favor, excepte els quatre regidors de la CUP, que es van abstenir. La seva portaveu, Laia Pèlach, va reclamar que l'Ajuntament es negués a tornar els diners per protestar pel «nefast» finançament del món local. No obstant, la regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas (CiU), va recordar que, de fet, no és que els retornin directament sinó que l'Estat els resta del que va aportant mensualment.

L'alcalde, Carles Puigdemont (CiU), va explicar que l'Estat fa uns càlculs i que de vegades, en fer la liquidació són favorables a l'Ajuntament i altres, com en aquest cas, en contra. També va succeir fa uns anys quan es van haver de retornar 2,5 milions d'euros. Puigdemont va enviar una carta de protesta al Ministeri d'Hisenda per queixar-se «d'un error de càlcul sospitós» que havia fet el Govern central.

El Vol, al ple

El Vol Gastronòmic va tornar a ser tema de debat al ple municipal. Des d'ERC-MES i la CUP es va criticar que l'estructura encara estigui col·locada al carrer Santa Clara, quan el permís va caducar fa setmanes. Martí Terés (ERC) va demanar que en una situació així s'hauria de garantir que els promotors paguin una fiança per si posteriorment l'Ajuntament ha d'acabar actuant perquè no ho fa el promotor, tot assenyalant el temor que al final els costos de la retirada vagin a càrrec de tots els gironins. Laia Pèlach (CUP) va insistir en el tracte de favor que al seu parer han rebut els promotors per instal·lar-se penjant sobre l'Onyar.

Aquesta darrera afirmació va ser rebatuda per la regidora d'Urbanisme, Marta Madrenas, que va indicar que la taxa, és quatre cops més cara que la que s'hauria aplicat a qualsevol alta que fes un establiment pr establir-se al municipi.

«No ha acabat tan bé»

Per la seva part, l'alcalde, Carles Puigdemont, va admetre que el projecte del Vol Gastronòmic inicialment era «interessant« i que va sorgir en un moment en què la ciutat i la seva gastronomia estaven «a dalt de tot» i les empreses i alguns organismes hi veien una oportuitat i un bon lloc on publicitar-se. Tot i això, ahir va admetre que el projecte «no ha acabat tan bé» com podia semblar aleshores. Respecte a la possibilitat que l'Ajuntament retiri l'estructura va recordar que quan s'actua subsidiàriament, l'Ajuntament té garanties de defensa per tal d'assegurar-se que els diners no s'acabin traient de les arques municipals si l'empresa és insolvent. Va recordar casos com l'enderroc d'una nau abandonada a la carretera Barcelona que amenaçava d'esfondrar-se i la rehabilitació d'una façana en molt mal estat d'un edifici del carrer Nou.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Girona

Sara Montiel, abans i després de passar per mans de la censura
Girona, reserva espiritual d´occident

Girona, reserva espiritual d´occident

L'afer del cartell del circ Raluy a Girona ens torna als temps de la censura franquista

Una ferida en un xoc a Girona

Una ferida en un xoc a Girona

La víctima va ser traslladada en ambulància a l'hospital Josep Trueta

Les Fires tindran amb una trentena d´activitats per al públic infantil

Les Fires tindran amb una trentena d´activitats per al públic infantil

Les Fires de Sant Narcís comptaran amb una trentena d'activitats dirigides al públic infantil i...

Marc Fernández i Alexandra Prat guanyen el títol New Faces 2016

Marc Fernández i Alexandra Prat guanyen el títol New Faces 2016

El premi l'ha atorgat el centre comercial Espai Gironès en el marc de la tercera edició de...

Un gironí guanya una medalla d´or a l´Olimpíada Iberoamericana de Física

Un gironí guanya una medalla d´or a l´Olimpíada Iberoamericana de Física

Un exalumne de l'institut Vicens Vives, Iñaki Garrido, obté el millor resultat en la prova...

L´institut Vallvera crea la figura d´alumne-guia per donar suport als estudiants novells

L´institut Vallvera crea la figura d´alumne-guia per donar suport als estudiants novells

El centre de Secundària de Salt promou el voluntariat i la mediació entre el seu alumnat · Un dels...

Enllaços recomanats: Premis cinema