La ciutat de Girona acollirà per cinquena vegada, una nova edició del Fòrum Gastronòmic 2015, que tindrà com a grans protagonistes l'arròs -principalment de Pals- i la sostenibilitat. Així ho va explicar ahir un dels seus impulsors, Pep Palau, durant la presentació de l'esdeveniment, que tindrà lloc del 15 al 17 de novembre al Palau de Congressos i de Fires. "Es va optar per l'arròs com a eix conductor perquè tothom s'hi reconeix i tots els cuiners l'han cuinat als seus establiments" deia Palau que afegia que aquest és "un dels productes dels quals pot presumir les comarques de Girona, amb el de Pals com a protagonista".

Així doncs, aquest aliment tindrà un programa específic que comptarà amb sessions de cuina en directe i ponències realitzades per cuiners com Sergio i Javier Torres, Nandu Jubany o Xavier Pellicer i disposarà d'un espai propi amb la presència de quinze restaurants com Les Cols, Miramar i La Fonda Xesc, entre altres. També s'han previst diversos concursos.

"Aquest Fòrum tindrà un fort accent gironí i català perquè volem mostrar que la cuina de casa nostra és la millor del món" va remarcar Palau, acompanyat precisament pels germans Joan, Josep i Jordi Roca, propietaris del millor restaurant del món El Celler de Can Roca. Tots tres participaran en diferents activitats durant la celebració del Fòrum i serà la ponència del xef Joan Roca, "El món a la cuina del celler de Can Roca" la que clausurarà l'esdeveniment gastronòmic. Les altres dues s'emmarcaran en els àmbits de les postres i l'enologia.

Respecte al Fòrum, el cuiner gironí va voler remarcar l'encert de l'organització a l'hora d'apostar per la sostenibilitat. "Aquest any tocava plantejar la sostenibilitat per crear una consciència ecològica en l'àmbit gastronòmic" va destacar Joan Roca.

Novetats i presentacions

Justament en relació amb la sostenibilitat i com a novetat, la cita gastronòmica s'ha volgut fixar en el moviment Slow Food, nascut als anys 80 per combatre el menjar ràpid i defensar el cultiu i el consum ecològic i sostenible. Per fer-ho comptarà amb la presència del seu impulsor Carlo Petrini, qui mantindrà un diàleg sobre l'aproximació de l'agricultura ecològica al món de la cuina amb el xef francès Régis Marcon. Serà també en aquest espai on es presentaran les activitats previstes de cara l'Any Mundial de la Gastronomia que impulsa l'Agència Catalana de Turisme per al 2016 i on es mostrarà per primera vegada un nou sistema de catalogació de la cuina dolça que han ideat quatre pastissers i un investigador.

Jordi Cruz, Nandu Jubany, Paco Pérez, Ángel León, Alexandre Mazzia, Pietro Leemann o Fina Puigdevall seran alguns dels especialistes que participaran en les activitats programades en un fòrum que comptarà amb 17.000 metres quadrats de superfície -2.000 m2 més que en la passada edició celebrada el febrer de 2013-, una cinquantena de noves empreses inscrites i més de 200 espais expositors. A més, com en altres edicions, hi haurà zones tematitzades: el Fòrum Vi, el Fòrum Empresa i el Fòrum Dolç. "La gastronomia fa una aportació colossal a les comarques gironines i tot eclosiona al Fòrum Gastronòmic" va destacar l'alcalde, Carles Puigdemont. Per la seva part, el president de la Diputació, Pere Vila, va subratllar la vessant formativa de l'esdeveniment.