L'Ajuntament filtrà als diaris, com si fos la notícia del segle, que ara estudia com multar els promotors del Vol Gastronòmic assegurant-se el cobrament de la infracció per no haver desparat l'andròmina quan acabà el permís i no atendre els successius requeriments municipals.

Hi ha una manera, que tothom coneix i practica, per la qual l'Administració es prevé de qualsevol acció d'un concessionari de servei, beneficiari d'un permís o titular d'una llicència que pugui implicar perjudici als interessos municipals: exigir el dipòsit d'una fiança o aval que cobreixi tot possible incompliment o perjudici. Sols calia, quan s'autoritzà aquesta instal·lació, fer cas d'una legislació nascuda de l'experiència i per salvaguardar els interessos generals. En aquests casos, no cal estudiar res per sancionar i cobrar una multa: l'Ajuntament ja té els diners en dipòsit per cobrir qualsevol contingència.

El Vol gastronòmic va ser un nyap descomunal al centre de la ciutat. De gust pèssim. Una instal·lació que havia de seguir, per impacte i per durada, la tramitació a Patrimoni i, si aquest no ha actuat d'ofici, és que tampoc ha fet la seva feina.

En segon lloc, ni és correcte el vestit a mida ni el caràcter excepcional: No pot ser que algú tingui un tractament únic i privilegiat en la tramitació de la seva proposta. Tots els ciutadans són iguals davant la llei i la ciutat. El Vol és ocupació de via pública per a un ús privatiu. Res excepcional ni urgent. Si l'Ajuntament volia crear ex novo una activitat temporal de restauració en zona verda, vialitat i vol sobre el llit del riu, o sigui, en sol públic i inalienable, s'haurien d'haver definit els objectius, les condicions tècniques i econòmiques i convocar un concurs públic amb la màxima publicitat i transparència. El fonament d'un acte municipal no pot ser la discrecionalitat de l'administrador en la presa de decisions, relativitzant l'exigència administrativa i essent alegre en la despesa del diner públic.

Ha passat el que havia de passar: el Vol ha estat un fracàs. Perquè la proposta i la gestió no han funcionat i perquè no tenim tants gironins encantats d'exhibir-se engabiats sobre un riu sense aigua. Els promotors tenen responsabilitat. Però la principal és la de qui no va fer bé les coses i que no ha estat capaç de reaccionar quan els promotors li han pres el pèl i han deixat ben clar que tenen l'autoritat del senyor alcalde i la de l'Ajuntament en molt poca consideració.

Per tant, aquests savis que estudien com assegurar el cobrament de les eventuals multes ho tenen ben fàcil. Reclamar a l'alcalde, regidors i tècnics que intervingueren en aquest desastre, la responsabilitat civil que reclama la llei als administradors públics que no actuen d'una manera acurada i vigilant en l'administració dels béns municipals.