Una petjada... de pel·lícula?

Pere Parramon analitza l´impacte que pot tenir «Joc de trons» a la ciutat de Girona

15.10.2015 | 17:57
Una petjada... de pel·lícula?
Una petjada... de pel·lícula?

El castell de Dràcula a Transilvània. El Hogwarts Exprés que porta Harry Potter de Londres a Hogwarts a través del Regne Unit. La Fontana di Trevi immortalitzada a «La Dolce Vita». El monument a William Wallace a Stirling, Escòcia. Tots aquests espais tenen en comú dues coses: barregen realitat i ficció, i s´han fet populars gràcies a la literatura, la televisió o el cinema. Podrà Girona passar a formar part d´aquest imaginari gràcies a «Joc de trons?»

El monument a l´heroi escocès William Wallace va incrementar un 300% les seves visites després de l´estrena de Braveheart. El mercat anglès a Nova Zelanda va créixer un 10% durant el «boom» d´El Senyor dels Anells i El Hobbit. Quin pot ser, doncs, l´impacte del rodatge de Joc de trons en el turisme de Girona? Aquesta és una de les qüestions que el professor i crític d´art Pere Parramon va plantejar ahir en la xerrada La Girona de Joc de trons i el turisme pels paisatges inventats, organitzada pels Amics del Museu d´Art de Girona. Però no només això. Parramon també va oferir un extens repàs als paisatges que han estat escenari de novel·les, pel·lícules i sèries, ja siguin reals o inventats.

Sense haver d´anar gaire lluny, a Tossa de Mar tenim el cas d´Ava Gardner i el rodatge de Pandora i l´holandès errant, que ha comportat una gran promoció a la vila. En el cas de Jocs de trons i Girona, Parramon va recordar que la sisena temporada, que és la que s´ha rodat a la ciutat, genera un especial interès en els seguidors de la sèrie, ja que el final de la cinquena els va deixar amb l´ai al cor i, a més, és la primera temporada que no està basada en un dels llibres que inspira la sèrie. Per tant, la curiositat dels espectadors és més elevada que mai davant d´una sèrie que, a més, va arrasar en els darrers premis Emmy, cosa poc habitual en les sèries de fantasia. Per tant, el nínxol de mercat ja és notable.

I Girona, de fet, ja ha començat a explotar-lo. Per exemple, s´han creat souvenirs i productes de merchandising basats en la famosa sèrie, i fins i tot els restaurants han creat plats especials en homenatge a la sèrie (només cal recordar el gelat de Jordi Roca inspirat en la mà de Jamie Lannister). Tot això comporta, òbviament, ingressos econòmics.

Ara, quin serà el veritable impacte de Joc de trons a la ciutat? Doncs, segons Parramon, dependrà de la seva capacitat per consolidar-se. I, citant el crític de cinema i professor de la UdG Àngel Quintana, va advertir que no serà tan fàcil. Parramon va recordar que Quintana ja ha advertit en un parell d´articles que la petjada de Joc de trons a Girona «difícilment» perdurarà, perquè la cultura no es pot quantificar en termes mercantilistes, sinó que va molt més enllà. I la seva pervivència depèn de la seva capacitat per oferir una nova mirada al visitant, per obrir-li una nova porta a la imaginació com han fet al llarg de la història espais on suposadament han passat històries fictícies, com el balcó de Romeu i Julieta a Verona; on s´han rodat pel·lícules, com la Fontana di Trevi, a Roma; o que han passat a formar part de la mitologia popular, com ara el mont Olimp.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Girona

Una imatge del ple celebrat dilluns a Salt.
CiU i PSC, «l´estranya parella» de Salt

CiU i PSC, «l´estranya parella» de Salt

Dilluns van unir forces per posar el govern d'ERC i IpS-CUP contra les cordes

Alcalà admet que el carril bici pot col·lapsar la rotonda del Rellotge

Alcalà admet que el carril bici pot col·lapsar la rotonda del Rellotge

Diu que els semàfors al viaducte són per seguretat i defensa que entrin menys cotxes a la ciutat...

Girona inicia tractaments d´endoteràpia als pins per controlar la processionària

Girona inicia tractaments d´endoteràpia als pins per controlar la processionària

La seva presència genera alarma a la població per la capacitat urticant de les erugues

CiU i PSC no sumen cap suport a les ordenances per a l´any vinent a Girona

CiU i PSC no sumen cap suport a les ordenances per a l´any vinent a Girona

El ple aprova els impostos i les taxes pel 2017 entre picabaralles per la tarifació social

La Universitat ven un edifici del carrer Argenteria per 580.000 €

La Universitat ven un edifici del carrer Argenteria per 580.000 €

L'immoble, que té un dels balcons del Tarlà, s'ha venut per uns 250.000 € menys que les...

Sortegen els 26 pisos de lloguer del bloc de Salt

Sortegen els 26 pisos de lloguer del bloc de Salt

Desenes de persones es van acostar fins a l'escola Euses, on se celebrarava l'acte, per comprovar...

Enllaços recomanats: Premis cinema