Avui s'ha inaugurat una edició més, la 54ª, de la Fira de Mostres de Girona que enguany arriba amb 383 expositors, una xifra similar a la de l'any passat, i un 22% més de superfície coberta d'exposició. L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha destacat que el certamen és el millor aparador d'una economia, la gironina, que "vol passar pàgina" després d'anys molt complicats i que ho està fent demostrant que la "fórmula de l'èxit" passa per tenir una economia arrelada al territori i oberta al món. Sota el lema 'Compartim negoci, fent xarxa', l'edició d'enguany té en un nou espai destinat a les franquícies i el #FiraHub, un espai polivalent que vol fomentar la creativitat dels més menuts i el talent d'artistes emergents, com a novetats més destacades.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, acompanyat d'Eudald Casadesús, delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Pere Vila, president de la Diputació de Girona i Domènec Espadalé, president de la Cambra de Comerç de Girona, ha estat l'encarregat d'inaugurar aquest dimecres la 54ª edició de la Fira de Mostres de Girona.

Tots quatre han destacat que la Fira de Mostres de Girona "és el punt de trobada i el centre de la vida econòmica" de les comarques gironines. Una economia, ha assenyalat Puigdemont, que ha demostrat "en els pitjors anys de la crisi econòmica" que la fórmula de l'èxit passa per un model econòmic arrelat al territori i obert al món. "Ara que comencem a passar pàgina podem dir que aquest model d'economia amb rostre humà i sostenible ha d'estar lligat amb el territori i amb la seva gent", ha afegit.

Com ja es habitual en la posada en marxa del certamen, el president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadaler, ha fet un repàs de les principals dades econòmiques de la demarcació destacant que la recuperació, tot i que està sent "lenta i molt treballada", ja és una realitat. Un optimisme, ha afegit, que es justifica pel fet que el mercat de treball s'està recuperant a "bon ritme" després que l'any passat el nombre d'afiliats a la Seguretat Social ja creixés un 3,1% i per la bona marxa de les exportacions, que fins el mes d'agost han crescut un 6,7%. En aquest sentit, Espadaler ha estat taxatiu a l'hora d'afirmar que el procés polític que viu Catalunya no afectarà la implantació d'empreses estrangeres a Girona i al conjunt del país ni les seves exportacions perquè les grans empreses "prenen les seves decisions per motius estrictament econòmics i no polítics".

Al seu torn, el delegat de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús, ha destacat que Girona, com la resta del país, és un referent mundial pel que fa a l'organització de fires "tant per la seva qualitat com quantitat". Un èxit que es justifica pel fet d'haver sabut compaginar el model de fires centenàries amb altres d'innovadores i adaptades a les noves exigències dels mercats. Un model, ha afegit, que s'ha d'aplicar al conjunt de l'economia catalana. "Si fem servir l'enginy com aquests anys i treballem amb complicitat i visió de futur estic segur que estarem en el bon camí", ha reblat.

54ª edició de la Fira de Mostres

La Fira de Mostres tornarà a mostrar aquest any el múscul del teixit econòmic i empresarial gironí. L'aparador multisectorial més gran de la demarcació, que aquest 2015 ja arriba a la 54a edició, no es queda només en l'apartat d'exposició. Durant els cinc dies, el certamen tornarà a ser una plataforma de negoci, que posarà en contacte empreses, compradors i visitants.

Al llarg dels més dels seus 45.000 metres quadrats, la fira tornarà a aixoplugar nombrosos sectors. Hi seran representats els d'alimentació, decoració, construcció, industrial, motor, serveis, oci, turisme, tecnologia i mascotes. En total, la Fira de Mostres comptarà amb 383 estands -una xifra similar a l'any passat- que es complementaran amb presentacions de serveis i productes, jornades, exhibicions, xerrades i concursos.

Com a novetat, i també com a reflex del pes que han anat adquirint aquests darrers anys, la fira inclourà un espai exclusiu per a franquícies. De fet, segons dades de la consultora T4, a les comarques gironines, aquest model de negoci genera 7.800 llocs de treball (un 12% del total del sector a Catalunya) i factura prop de 1.000 MEUR (un 16% del global que fan les franquícies al país).

La Fira de Mostres no quedarà al marge d'aquest sector. L'Associació d'Empresaris i Emprenedors de Girona (AEEG) li dedicarà un espai dins la cinquena edició del Saló de l'Emprenedoria i la Franquícia 2015, que tindrà lloc al nivell 1 del Palau de Fires.

Els organitzadors oferiran als assistents un punt de trobada per assessorar tant els emprenedors que vulguin crear una franquícia com les empreses que pensin que el seu model pot ser franquiciat. Hi haurà representades firmes com Escura Consulting, Bissú, Elefante Azul, Republic of Kids, Don Piso, Muy Mucho i Central Perks, entre moltes d'altres.

Creativitat amb gastronomia, art i música

Una altra de les novetats de la 54a Fira de Mostres serà el #FiraHub, un nou espai polivalent que vol fomentar la creativitat dels més menuts, i també el talent d'artistes emergents. Combinarà gastronomia, art i música (a través de tallers), Situat al nivell 2 del Palau de Fires, comptarà amb un espai de 300 metres quadrats.

El format de #FiraHub serà obert, per combinar actes amb un esperit innovador i distès. Hi haurà dues sessions diàries d'una hora i mitja de durada màxima. A dos quarts d'una del migdia, es faran tallers de pintura, manualitats o cuina (d'anxova i de sushi, per exemple). I a les set de la tarda serà el torn d'artistes emergents com ara Lydia Torrejon, Double Chick, Joan Masdéu, Pol Cruells i Póker.

La 54a Fira de Mostres també acollirà la celebració del sisè Ginteriors (Girona Interiorisme). En aquesta ocasió, les propostes giraran al voltant de la combinació entre sostenibilitat i tecnologia. S'hi podrà veure per exemple, l'ús de materials sostenibles per a la construcció o bé saber com crear espais ecoeficients en habitatges.

Dins les activitats paral·leles de la Fira de Mostres també es farà, com ja ve essent habitual, una jornada agrària. Tindrà lloc el 30 d'octubre i portarà per títol 'Les noves tecnologies al servei de la productivitat agrícola'. També se celebrarà, l'endemà, el Dia de l'Agent Comercial.

La Fira de Mostres, que tindrà per lema 'Compartint negoci, fent xarxa', obrirà les portes del 28 d´octubre a l´1 de novembre, de les deu del matí a les vuit del vespre. El preu de l'entrada es manté en 4,5 euros (gratuïta per als menors de 7 anys i reduïda a 2,5 euros per a nens i nenes de 8 a 12 anys i per a jubilats). El primer dia, l'entrada al certamen tindrà un preu especial de 2 euros.