L'antiga presó de Girona, situada al barri del Pont Major, ja funciona plenament com a centre de règim obert. Les obres per reconvertir el centre han costat més de mig milió d'euros i les han dut a terme divuit interns, que formaven part d'una brigada exterior del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE). Els treballs han permès adequar l'estructura de l'antic edifici als nous usos. Aquest dijous els 108 interns de la demarcació que gaudeixen del règim de semi llibertat ja es van traslladar a les noves dependències (dues infraestructures annexes al cos de la presó). Justícia va acordar reconvertir l'antiga presó de Girona en centre de règim obert després d'obrir la presó del Puig de les Basses.

L'antiga presó de Girona ja està del tot adequada com a centre de règim obert. D'aquesta manera, s'acompleix el Pla d'equipaments penitenciaris del Departament de Justícia que preveia reconvertir la presó, situada al barri del Pont Major, després d'obrir-se el centre penitenciari del Puig de les Basses.

Els 108 interns que gaudeixen del règim de semi llibertat a la demarcació ja es van traslladar ahir a les noves dependències (dues infraestructures annexes al cos de la presó). El trasllat s'ha dut a terme després que s'hagin acabat les obres d'adequació, que han anat a càrrec del CIRE.

Els treballs han costat 576.354,17 euros i han donat feina a una brigada exterior del CIRE formada per divuit interns. En total, al llarg dels mesos que han durat les obres, han adequat un total de 1.901,45 metres quadrats.

Les obres han permès adequar l'estructura de l'antic edifici a les necessitats funcionals d'un centre obert. Es poden diferenciar tres grans àrees on s'ha intervingut: exterior, intermèdia i interior. Segons subratlla el Departament de Justícia, entre d'altres s'han adequat els accessos, s'han suprimit barreres arquitectòniques, s'ha modificat la distribució interior de l'antiga presó i s'han millorat els espais exteriors i dels destinats a personal.

El nou centre obert de Girona té capacitat per a 130 interns. Per tant, a dia d'avui, encara n'hi poden ingressar 22 més. Tots ells gaudiran del tercer grau i del règim de semi llibertat, que els permet sortir del centre les hores necessàries per avançar en la seva reinserció (ja sigui perquè tenen feina o fan alguna formació).