El Fòrum Gastronòmic de Girona 2015 va tancar ahir les portes després d'acollir, amb xifres provisionals, més de 24.000 visitants durant tres dies -del 15 al 17 de novembre- al Palau de Congressos i Fires. Així ho va avançar ahir un dels seus organitzadors, Pep Palau, qui va recalcar «l'èxit rotund i absolut» de l'edició del Fòrum d'enguany, la cinquena que se celebra a la capital gironina. «Aquest és l'esdeveniment estrella de la cuina a Catalunya, un referent indiscutible amb una clara consolidació a Girona» afirmava Palau, qui va subratllar el seu caràcter «innovador i comercial» i la seva capacitat per reunir visitants «majoritàriament professionals»

del sector de l'hostaleria, la cuina, o de la producció agroalimentària de petites i grans empreses, però també estudiants de quinze escoles d'Hostaleria de tot Catalunya i públic generalista.

En aquest sentit, Palau també va destacar «l'alt volum de negoci» que es genera en aquesta fira, que reuneix més de 160 expositors que representen més de 500 marques, tant nacionals com internacionals. «Cuiners i empresaris vénen a comprar i a vendre» va remarcar un dels impulsors del Fòrum, qui va afegir que, tot i no disposar de xifres exactes, aquesta és l'opinió que els organitzadors han pogut «copsar» després de parlar «amb uns i altres». «Els expositors ens comenten que els cuiners aprofiten per mirar què troben i per fer comandes» assenyalava Palau.

Pel que fa a l'ocupació, el portaveu de l'organització va indicar que durant els tres dies va ser del «100%» en totes les activitats, no només les celebrades a l'Auditori amb ponents de prestigi com els germans Roca o el fundador l'Slow Food, Carlo Petrini, sinó també en els diversos tallers i classes magistrals en directe realitzats en diferents llocs de la fira, com en l'Espai Arròs, la nova zona de restauració en la qual van passar una quinzena de restaurants, la majoria provinents de la província de Girona i alguns amb estrella Michelin.

En el balanç d'aquest Fòrum Gastronòmic 2015 també va participar l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont. que va destacar que aquesta és «una de les millors fires que s'ha fet mai a la ciutat» tant pel «nivell i varietat dels expositors» com pel «per l'elevat professionalisme dels visitants» i «l'excel·lència» de les activitats. «El Fòrum s'ha convertit més que mai en un espai d'intercanvi de coneixement a l'entorn de la gastronomia com a motor econòmic del territori» elogiava l'alcalde gironí, qui afegia que Girona és «referent internacional». Per la seva part, el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, va remarcar el caràcter formatiu del Fòrum potenciat a través dels tallers i sessions de cuina en directe.

Activitats de l'últim dia

Els encarregats d'inaugurar ahir les activitats de la jornada de cloenda del Fòrum Gastronòmic de Girona van ser Alessandro Negrini i Fabio Pisani, amb el taller «Del sol: aliments, cultura i foc». El Fòrum Dolç Pastry Revolution va comptar amb les sessions de Sergi Vela sobre xocolata i cítrics i del sicilià Corrado Assenza sobre la cultura popular a la nova cuina siciliana. Dues de les estrelles indiscutibles del dia però, van ser el mediàtic xef Dani García, que va omplir l'auditori amb la ponència «Allò essencial és invisible als ulls» i el xef gironí Paco Pérez.

La sessió del cuiner Ángel León, titulada «Sal i farina, Aponiente 2015» i l'entrega dels Premis Mercader van tancar les activitats del Fòrum, Els premiats van ser Jean Louis Neichel en la categoria de cuina, Juan Mediavilla en la de sala, Georgina Regàs en la de productor, Raül Bobet en la de vi i Vicent Marquès en la de difusió. D'altra banda, el Fòrum Vi va ser un dels protagonistes de la jornada amb les sessions de Pepe Ferrer que va oferir un tast de 15 vins mentre que Carlos Orta en va donar a tastar 8. La sessió estrella de la jornada va ser la reedició de «6 vins sentits» de Josep Roca.

Els organitzadors van confirmar que el Fòrum Gastronòmic tornarà a la ciutat el 2017 i que donen per consolidada la fórmula d'alternar anualment la celebració de la mostra culinària a Barcelona -on seran del 23 al 26 d'octubre de 2016- amb Girona. L'esdeveniment ha comptat amb un pressupost d'uns 900.000 euros.