L'Ajuntament de Girona ha retirat les escales d'accés a la columna de la Lleona després que un turista francès de 75 anys morís aquest cap de setmana en caure quan intentava complir amb la tradició de fer-li un petó al cul. El regidor de Seguretat i Via Pública, Joan Alcalà, ha explicat que han encarregat un informe per substituir l'estructura actual -unes escales de ferro que tenen com a mínim 20 anys- i col·locar-ne una altra de més segura. Les escales que hi havia fins ara tenen graons estrets i no hi ha barana. "Fins ara no ens havíem plantejat que podia ser un element perillós, després del lamentable accident el que volem és que es pugui mantenir la tradició garantint la seguretat", ha afirmat Alcalà.

L'estàtua del Cul de la Lleona, que es troba en un costat de la plaça de Sant Feliu, forma part de l'imaginari de llegendes de la ciutat. Dissabte a la tarda, la víctima anava amb un grup de turistes francesos-entre els quals també hi havia la seva esposa- i van fer una de les aturades ineludibles quan es visita Girona per primera vegada. Es tracta d'enfilar-se a la columna de la Lleona per fer-li un petó al cul. La llegenda diu que tot aquell que ho faci té garantit tornar a la ciutat.

Desenes de persones cada dia pugen els tres esglaons que hi ha a l'estàtua per complir amb la tradició. Mai abans havia passat cap accident, i menys encara de tal gravetat. Segons explica el regidor de Seguretat i Via Pública, Joan Alcalà, l'home hauria relliscat i va caure des de dalt de l'estàtua. El fort impacte que va patir al cap va ser la causa de la mort.

El turista va ser traslladat a l'Hospital Josep Trueta de Girona on a la una de la matinada va morir. L'equip de suport a la víctima -una unitat especialitzada de la policia local- va fer costat a la seva dona des del mateix hospital, on també s'hi va acostar la regidora delegada de Salut i Seguretat en el Treball, Eva Palau, que és metgessa de professió.

Seguir amb la tradició, però amb seguretat

Després de l'accident, l'ajuntament va decidir prohibir l'accés a l'estàtua i va col·locar-hi unes tanques al voltant. Aquest dilluns, després d'estudiar l'informe policial, el consistori ha decidit retirar les escales de l'escultura.

Segons ha explicat el regidor, fins ara no tenien cap informació que els fes pensar que les escales eren un "element de perillositat" però, després del fatal accident, han decidit treure-les. Poc abans de les onze del matí, dos treballadors de la brigada han serrat l'estructura dels esglaons i han carregat l'escala dins una furgoneta. Al peu de l'estàtua encara hi ha dues espelmes que algú va deixar en record del turista mort.

D'altra banda, el consistori ha encarregat un informe per situar en aquest indret un element que permeti continuar pujant per fer el petó al Cul de la Lleona però amb més seguretat. "L'informe detectarà les mancances que hi ha i decidirà què s'hi ha de posar, per exemple una escala amb barana", ha avançat el regidor.

Alcalà desconeix quant temps necessitaran per tenir l'informe i col·locar el nou element però ha remarcat que, mentrestant, es posaran en contacte amb els guies turístics perquè expliquin als visitants que s'està reparant l'escala i que no poden accedir a complir la tradició.

Aquestes escales han ajudat milers de turistes i visitants a fer el tradicional petó al Cul de la Lleona. De fet, fa com a mínim 20 anys que estan als peus de l'escultura. Només una vegada s'han hagut de retirar. Va ser l'estiu del 2009 coincidint amb l'alerta pel virus de la grip nova, una malaltia que es podia contagiar per la saliva. Llavors, el consistori va recomanar als turistes que fessin el petó "a distància".