ERC-MES de Girona vol que el pressupost de l'Ajuntament pel 2016 augmenti les partides per a la reactivació econòmica i que en canvi es redueixin els recursos destinats a festivals; una partida que, segons indiquen, ha crescut un 60% en quatre anys. També volen que s'augmenti el pressupost per als equipaments culturals de base, de manera que puguin tenir programacions estables. D'altra banda, els republicans reclamen que es destini una partida per fer un estudi sobre la municipalització del servei d'aigües, que es redueixi el pressupost de comunicació i propaganda i que s'elaborin els plans estratègics en Cultura, Turisme, Comerç i Esports.

L'equip de govern (CiU) encara no ha fet pública la seva proposta de pressupost, però ERC-MES ja ha posat les seves demandes sobre la taula. Per als republicans, el més important és destinar recursos a la recuperació econòmica, de manera que volen que es dobli la partida del programa Girona Actua i que s'hi destinin 250.000 euros més. També volen incrementar la dotació econòmica del servei municipal Girona Emprèn, tot passant dels 6.000 euros actuals a 18.000, i que s'elabori un protocol d'actuació d'ofici per a les beques menjador de 12 a 16 anys, per evitar que cap família necessitada es quedi sense. Pel que fa a l'emergència habitacional, defensen que cal ampliar el parc d'habitatge social i establir una partida de 100.000 euros per a lloguer social, com ja es va aprovar en dues mocions. A més, volen que s'encarregui un mapa de la pobresa i les desigualtats a Girona per saber on s'han de concentrar les actuacions.

Pel que fa a la política cultural, els republicans demanen que es redueixin els recursos destinats a festivals, ja que, segons indiquen, aquesta partida ha crescut més d'un 60% en quatre anys. ERC-MES creu que s'han de mantenir aquells festivals que porten gent a la ciutat o que suposen un aparador per als artistes autòctons, però alerta que no tots els que es fan actualment compleixen aquests requisits. En canvi, volen que s'augmenti la dotació pressupostària per als equipaments culturals de base, com per exemple la Planeta o el Museu del Cinema, per tal que puguin tenir programacions estables i no hi hagi només festivals puntuals.

De la mateixa manera,demanen que en el pressupost de l'any vinent s'incloguin partides per a elaborar els plans estratègics de Cultura, Turisme, Comerç i Esports. Segons recorden, alguns sindicats han alertat que l'aposta pel turisme no genera ocupació de qualitat, de manera que s'han d'obrir també nous camins.

Els republicans també volen que es reservi una partida per fer un estudi sobre la municipalització del servei d'aigües i que hi hagi una dotació per a l'anella verda. Finalment, demanen que es redueixin les partides de comunicació i propaganda i que es revisin a la baixa els encàrrecs a empreses externes, ja que molts cops ho poden fer els tècnics.