El primer crim de l'any a la província de Girona apunta que és un doble assassinat amb suïcidi. Pel que ha transcendit fins ara de la investigació policial, tot indica que a l'interior del despatx no hi havia cap tipus de desordre ni res descol·locat. Ni tampoc cap tipus de signe de criminalitat i, per tant, es descartaria la participació d'una altra persona en el succés.

El que en canvi s'ha anat sabent és que la dona, M.P.P., es trobava sota els efectes d'una depressió i per aquest motiu prenia medicació. Els investigadors també es troben analitzant el context laboral i familiar per veure si això podria tenir a veure amb el doble crim i posterior suïcidi. Està previst que l'atestat es presenti el dissabte als jutjats i tot apunta que serà per doble crim i suïcidi. En aquest cas es considerarà la responsabilitat penal extingida per la mort de la presumpta autora. Ahir els forenses de l'Institut de Medicina Legal van començar l'autòpsia dels cadàvers. I toxicologia haurà de determinar si les nenes tenien algun tipus de sedant al cos.

Tot i això, el conseller d'Interior en funcions, Jordi Jané, va dir en declaracions a ACN que tot i ser «prematur», inicialment pel que fa al cas de la Devesa «tot fa pensar que no estem davant d'un cas de drogoaddicció» ni de violència de gènere.

Passejar pel barri de la Devesa - Güell de Girona ahir i no topar-se amb algú que comentés el que s'apunta com a un doble crim i el posterior suïcidi era gairebé impossible. Els fets de dimecres al vespre en els quals una mare i les seves filles -dues nenes d'11 mesos i 11 anys, respectivament- van morir en caure d'un tretzè pis d'un gratacels del carrer Joaquim Vayerda han deixat tota la societat gironina especialment consternada però en especial aquest barri de la ciutat.

M.P.P. tenia 42 anys i segons les hipòtesis amb les quals treballen els Mossos, la dona va saltar per la finestra del seu despatx però abans va llançar les dues criatures. Uns cossos, els de les nenes, van quedar a terra just davant de la part posterior del bar Kiu. I el de la mare, en canvi, a sobre d'una estructura que durant molts anys ha servit per distribuir aigua a l'edifici de davant del Palau de Fires.

Ahir, a la placeta Mela Mutermilch, indret on van precipitar-se les víctimes, hi havia mostres de condol a la família. Anònims, veïns i amics hi van dipositar flors, espelmes i algunes notes en les quals es recordava la mare difunta així com les dues criatures finades.

M.P.P. estava casada amb l'arquitecte M.F.B. En aquest pis de la Devesa hi tenien el despatx professional. La parella, a més de les dues nenes que van morir en el fatídic succés, també tenia un nen que tenia entre 7 i 8 anys i en el moment dels fets era amb els avis.

Es dóna el cas que, a més, el despatx professional de la parella havia estat anteriorment el domicili de la dona, ja que pertany als seus pares. I és on la difunta va créixer. Això feia que M.P.P. fos molt coneguda en aquest barri de la ciutat. Ahir ningú s'explicava com «aquesta noia tan somrient», deia una veïna, hagués pogut posar fi a la seva vida i a la de les seves dues filles.

Una botiguera relatava que «havia viscut els seus tres embarassos i eren una família molt feliç». I recordava que en saber el tràgic fet el mateix dimecres «no havia pogut dormir, només se'm repetia la seva cara i no parava de plorar».

Altres coneguts no s'explicaven què havia succeït i asseguraven que «no tenia cap sentit el suïcidi, segur que ha d'haver estat un accident». I gairebé entre llàgrimes, una altra veïna ressaltava que «un fet tràgic com aquest al barri no l'oblidarem mai».

El tràgic succés va fer també que els cossos de les nenes anessin a parar a la terrassa del bar Kiu. Un establiment on ahir regnava gairebé el silenci. Va obrir les seves portes i fins i tot alguns curiosos, s'hi van acostar per anar a veure el lloc del crim. A les 12 del migdia, els responsables van treure el volum dels televisors que tenien posats per fer un minut de silenci en record a les víctimes. I sense paraules mostraven la seva pena i les ganes de plorar per la tragèdia viscuda a tocar.

Suport psicològic

Tant la menor finada d'11 anys com el seu germà, que estava a casa dels avis al moment dels fets, anaven a l'escola Annexa, situada a les Pedreres, on vivia la família. Ensenyament ahir va enviar ajuda psicològica per als professors, alumnes i pares de l'escola. A la web del centre es va penjar un comunicat mostrant el seu condol per la mort de les dues nenes i la seva mare. Els qui també van necessitar aquest tipus de suport són els efectius d'emergències que van treballar en les tasques de dimecres. Mossos i Bombers van activar les seves unitats de suport psicològic pel gran impacte viscut pel seu personal en el succés.