La UGT de les comarques gironines ja té nou secretari general. No hi ha hagut sorpreses i el comitè intercomarcal s'ha decantat obertament pel candidat de consens que va proposar el sindicat, Xavier Casas. Dels 58 delegats que han votat, 56 han recolzat Casas, que arriba a la secretaria gironina després de dedicar-se a la branca d'administració pública de la UGT. Com a prioritats, Casas s'ha fixat trepitjar territori per "conèixer tots i cadascun" dels delegats del sindicat i revertir la situació "aberrant" d'atur i "contractes escombraria" a la demarcació. "M'agradaria fer que Girona fos la punta de llança per a la sortida d'aquest túnel que és la crisi", ha dit.

Xavier Casas substitueix en el càrrec Dolors Bassa, fins ara secretària general a les comarques gironines, i que va plegar després de ser escollida diputada per Junts pel Sí (JxSí). Nascut a Barcelona però establert a la demarcació, la UGT va triar Casas com a candidat de consens per liderar el sindicat a la demarcació.

La votació per ratificar-lo s'ha fet aquest matí durant el comitè intersindical, que s'ha fet a la sala d'actes dels locals del carrer Miquel Blai. No hi ha hagut sorpreses, i els delegats de la UGT han ratificat per àmplia majoria -de fet, amb el 96,55% dels vots- la candidatura de Xavier Casas (que, de moment, manté el mateix equip que ja hi havia fins ara).

Dels 59 delegats que han assistit a l'assemblea, 58 han dipositat el seu vot a la urna. Casas ha rebut 56 adhesions i només dos vots en blanc. El nou secretari de la UGT a Girona ha assegurat que arriba "amb il·lusió", ha agraït als delegats que hagin recolzat "el consens" que li ha permès accedir al càrrec i s'ha proposat que la demarcació "sigui la punta de llança que ens permeti sortir d'aquest maleït túnel que és la crisi".

A partir d'ara, Casas s'ha proposat trepitjar territori -i empreses- per conèixer "personalment" tots i cadascun dels delegats de la UGT. "Vull conèixer de primera mà aquelles trinxeres on es defensen els drets laborals que les patronals volen devorar de manera insaciable, amb empresaris que a dia d'avui encara es veuen com a amos dels treballadors", ha dit Casas.

"Dades aberrants"

El nou líder sindical també s'ha fixat com a objectiu revertir la situació laboral que viuen les comarques gironines. "No entenc com un territori tan ric té un percentatge tan elevat d'atur i unes dades aberrants de contractes escombraria", ha lamentat. Per això, Xavier Casas ja ha avançat que treballarà per "invertir" aquesta situació per convertir la demarcació en "punta de llança" per a la sortida de la crisi i, a partir d'aquí, "per què no? Gironitzar Catalunya".

Pel què fa a la línia que seguirà, Casas ha dit que encara és aviat per especificar si serà continuista o no. Sí que ha precisat, però, que "tot és millorable" i que la seva voluntat passa perquè la UGT "continuï essent forta i el primer sindicat de les comarques gironines".

Al comitè intersindical que ha escollit Casas hi ha assistit també el secretari general de la UGT a Catalunya, Josep Maria Álvarez. De Casas, Álvarez n'ha destacat la seva "experiència" en la lluita sindical (ha estat a la federació de serveis públics del sindicat i també ha portat conflictes amb presons). "Amb ell obrim una nova etapa que ha d'estar presidida també per la bona gestió", ha subratllat el secretari de Catalunya.

Álvarez també ha recordat que l'elecció que s'ha fet avui a Girona forma part d'un procés que culminarà a l'abril, quan la UGT de Catalunya renovarà líder. "Hem de ser esperança i motor dels drets", ha precisat Álvarez. Per últim, i fent referència a la proximitat del 20-D, el secretari general de la UGT ha demanat que les eleccions serveixin per aconseguir una majoria que "derogui la reforma laboral, posi el comptador a zero i torni a la legislació anterior".