Pas important perquè el Parc Científic i Tecnològic de la UdG surti del concurs de creditors. El rector, Sergi Bonet, ha anunciat que hi ha un acord entre les institucions -a proposta del jutge- per retornar el deute acumulat amb l'Estat. El compromís suposa que la Universitat de Girona aportarà 3,4 MEUR (a pagar entre 10 i 20 anys), la Diputació de Girona 6 MEUR (en dos anys), l'Ajuntament de Girona 2 MEUR (en 10 anys) i la Generalitat fins a 5 MEUR.

Bonet s'ha mostrat confiat que el jutge aixecarà el concurs de creditors en dos mesos. El rector ha donat aquesta informació en el claustre que s'ha fet aquest dijous, on el 60% dels membres han aprovat l'informe anual de la gestió del rector.

El Parc Científic i Tencològic de la Universitat de Girona està en concurs de creditors des del gener del 2015 per un deute que arriba als 42 MEUR. Fins ara, el parc ha anat satisfent els pagaments als bancs però no tenia diners per retornar el deute acumulat amb l'Estat, que puja a 27,6 MEUR. Aquesta situació va portar als responsables del parc a deixar la gestió econòmica en mans d'un jutge.

A banda del problema del deute acumulat, el parc també tenia una altra dificultat afegida: un pressupost deficitari. El rector ha explicat que gràcies a diferents mesures d'estalvi i de millora en l'aprofitament de les instal·lacions s'ha aconseguir redreçar aquesta situació. De fet, el 2014 i per primera vegada, l'exercici es va tancar amb un benefici de 400.000 euros.

El rector ha explicat que aquesta millora en l'economia de la gestió del parc ha fet que l'aportació que fa anualment la UdG per al seu funcionament també disminueixi. Concretament, ha passat de ser de 2 MEUR el 2013 als 400.000 previstos per al 2016.

Acord per retornar el deute

Durant el claustre d'aquest dijous, Bonet ha anunciat una altra millora significativa per al futur del parc. A proposta del jutge, els diferents patrons del parc han acordat repartir-se el deute que cal tornar de manera més urgent a l'Estat. Tot i que el deute global amb l'Estat puja a 27,6 MEUR, per desencallar la situació l'acord conclou que cal retornar 16,4 MEUR.El compromís suposa que la Universitat de Girona aportarà 3,4 MEUR (a pagar entre 10 i 20 anys), la Diputació de Girona 6 MEUR (en dos anys), l'Ajuntament de Girona 2 MEUR (en 10 anys) i la Generalitat fins a 5 MEUR (terminis sense concretar).

Un cop les parts han assumit aquest compromís, tot apunta que el jutge podria aixecar el concurs de creditors en veure que el compte d'explotació és positiu i que hi ha un pla de viabilitat que avala el futur de les instal·lacions. En aquest sentit s'ha expressat Bonet, que creu que hi podria haver bones notícies en els propers dos mesos.

Aprovat per a Bonet

El rector ha presentat aquest dijous l'informe de gestió anual davant del claustre, format per 154 membres. D'aquests, el 61% li ha votat a favor, el que suposa un total de 94 vots positius (el 2014 en va aconseguir 77). A més, 36 hi han votat en contra i 24 s'han abstingut.

Davant del claustre, Bonet ha recordat que el 2015 ha estat un any marcat per una situació econòmica "complicada" però que això no ha impedit abordar els reptes de futur marcats en el seu programa de govern.

Segons el rector, en dos anys de mandat el seu equip ha aconseguit el 65% dels objectius amb els quals es van presentar a les eleccions (i que va guanyar amb el 70% dels vots).

Actuacions destacades del 2015

Pel que fa a les actuacions més destacades d'aquest any, Bonet ha recordat que ja disposen d'un pressupost per al 2016 que, de fet, serà un 1,2% més elevat, arribant als 89,3 MEUR. Dels 1,17 MEUR d'increment, 500.000 euros es destinaran al manteniment i reposició d'infraestructura dels centres docents i 490.000 euros a incrementar els salaris més baixos tant del personal docent i investigador (PDI) com del personal d'administració i serveis (PAS).

En el decurs del claustre, el rector també ha informat que la UdG ha rebut just aquest dijous 17,4 MEUR del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA). "Aquest és un deute històric que les universitats arrosseguem des de fa anys en el finançament per part de la Generalitat de Catalunya", ha lamentat Bonet que, no obstant això, ha celebrat l'arribada dels diners perquè evitaran que hagin de demanar cap crèdit.

Així mateix, també ha recordat que s'han destinat 750.000 euros per assegurar el relleu generacional del professorat i s'han "estabilitzat" 26 professors temporals que acaben contracte i s'han convocat deu places noves de professor lector. Bonet ha recordat que aquest curs és el que més estudiants s'han matriculat en la història de la UdG: 15.191.En el cas dels màsters, l'increment és del 27%.

Una altra mesura, destaca, és el capítol de 5 MEUR per ajudes a tots els grups de recerca de la UdG que presentin un projecte i un pla d'objectius. Segons les xifres facilitades pel rector, han optat als ajuts 138 projectes -60 de l'àmbit humanístic i social i 78 del científic i tècnic-, en els quals intervenen 682 investigadors que podran incrementar la seva producció científica en un 10%.

Pel que fa a la internacionalització, Bonet ha destacat també que s'ha fet un pas endavant en la presència de l'anglès amb l'objectiu d'arribar fins als 30 crèdits en aquesta llengua estrangera.