Les dades parlen per si soles. Si es comparen les estadístiques de l’Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere del CGPJ (Consell General del Poder Judicial) del tercer trimestre del 2015 amb les del 2014 hi ha hagut un increment de l’activitat judicial respecte als assumptes relacionats amb la violència contra la dona.

Un fet que d’entrada destaca és el nombre de condemnats als jutjats penals dels partits judicials de la província de Girona. En el tercer trimestre de 2015 van condemnar 69 persones, xifra que suposa un increment de més del 115% respecte al mateix període del 2014.

Al mateix temps, en aquests jutjats també creix el nombre d’absolts per delictes relacionats amb la violència contra la dona. Ho va fer en un 53,6%. Van absoldre 126 persones mentre que entre juliol i setembre de 2014 van deixar en llibertat a 82 encausats.

Una dada curiosa és que el nombre de condemnats de nacionalitat espanyola durant el tercer trimestre de 2015 va ser de 39 mentre que els altres 30 eren estrangers. Quant als absolts, 77 eren forans, mentre que la resta (49) eren de nacionalitat espanyola. De dones no n’hi van haver cap d’encausada. L’any anterior, de juliol a setembre en canvi, el nombre d’absolts espanyols va ser de 42 i els estrangers eren menys, un total de 39. Quant a condemnats, els espanyols van ser 21 i els estrangers, 11. Tampoc hi havia cap dona.

Un aspecte que també sorprèn és el nombre de casos que es van tractar durant aquest passat estiu als jutjats penals de la província. Els jutges van haver de dirimir responsabilitats sobre 165 casos entre juliol i setembre. En aquest mateix interval de temps, però l’any passat, només ho van haver de fer sobre 14 casos durant aquests tres mesos. Això suposa multiplicar per mil els que s’havien tractat entre el trimestre de 2014 i el de 2015.

Les dades de l’Observatori contra la violència domèstica i de gènere del CGPJ relatives al tercer trimestre d’aquest any també posen sobre la taula les ordres d’execució de sentència. Durant el tercer trimestre no n’hi va haver cap de dictada a la província de Girona, mentre que en canvi dels jujtats de violència sobre la dona en van sortir 117 des de juliol a setembre d’aquest any.

8,71% més de denúncies

El nombre de denúncies també segueix a l’alça però ho fa d’una manera moderada, amb sols un 8,71%. Es passa de 505 demandes entre juliol i setembre del 2014 a 549 aquest tercer trimestre de l’any. El partit judicial on els estaments judicials van rebre més denúncies és el de Girona, amb 124, seguit del de Figueres amb 102 i Blanes, amb 98.

La majoria van entrar a través d’atestats policials i la víctima va ser qui la va presentar. També destaquen les que es presenten per intervenció directa de la policia. La mateixa tònica es va seguir el tercer trimestre de 2014, quan al partit judicial de Girona es van entrar 120 denúncies als jutjats i a Figueres, 117. També van ser majoritàriament a través d’atestats policials i amb denúncia de la víctima.

Pel que fa als tipus de delictes més comuns pels quals ingressen els casos de violència domèstica als jutjats de la província hi ha el de lesions i maltractaments que corresponen a l’article 153 del codi penal, en resposta al maltractament singular.

Pel que fa al nombre de sentències aquestes van a l’alça i les condemnatòries durant el tercer trimestre de 2015 van ser 69, mentre que les absolutòries, van ser 126. El creixement és exponencial, ja que l’any anterior durant el mateix període va haver-hi un total de 32 sentències condemnatòries i 81 d’absolutòries.

El creixement de les sentències es va donant durant tot l’any a la província així com a la resta de l’Estat, segons van assegurar ahir des de l’Observatori contra la violència domèstica i de gènere.