Els pares del nen trobat mort dimarts a un pis de Girona han quedat en llibertat amb prohibició de sortida del territori nacional. La parella ha començat a declarar aquest matí passades les 10 davant del titular del jutjat d'instrucció número 2 i arran de la seva compareixença comencen a transcendir detalls del cas, com per exemple que el petit hauria estat viu almenys fins el 15 de novembre, quan van celebrar l'aniversari de la seva germana i el seu pare en un japonès de la Devesa.

Pare i mare, ambdós pares de nacionalitat nord-americana, estaven detinguts des del dimarts, quan els mossos van trobar el cos del seu fill petit de 7 anys en un llit, on hi portava més d'un mes mort. Els consideraven autors d'un delicte d'homicidi imprudent i, de fet, segueixen acusats per aquesta causa. Els passaports no se'ls ha retirat perquè ho ha de fer el consolat.

A les portes de l'edifici hi havia un gran desplegament de mitjans. Els altres dos fills del matrimoni estan atesos per la Direcció general d'atenció a la infància i l'adolescència.

El jutge Manuel Marcello ha començat a prendre declaració al pare, Bruce H., passades les deu del matí. La seva declaració ha durant menys d'una hora. El detingut ha necessitat assistit per un intèrpret perquè només parla anglès i francès.

El pare ha declarat que pensava que el nen dormia i li va fer maniobres de reanimació. No anaven al metge des de 2014. Li donaven productes homeopàtics i Ventolín, perquè tenia asma. No tenien problemes econòmics però no pagaven el lloguer per discrepàncies amb la propietat derivats de problemes amb l'aire condicionat i la calefacció, que no funcionaven.

Els psiquiatres diuen que no tenien cap alteració

La família van venir a Espanya després d'estar-se un temps a Perpignan. Van marxar dels EUA per la discriminació racial i per què el pare volia exportar el negoci a Europa. Els nens feien escola online perquè al seu país els nens van amb armes a l'escola i ho trobaven perillós, segons han relatat.

Segons els psiquiatres, ni el pare ni la mare patien cap alteració psíquica. A casa hi havia un gran desordre però no estava bruta i un bany estava ple de bosses de brossa amb roba, com preparant una mudança. El dia que el nen va morir el pare es va quedar dormint amb ell.

"Fora d'aquí Satanàs, sou el dimoni!"

El fiscal també ha explicat que la família és cristiana i és molt religiosa. En el moment que la policia va arribar al domicili dimarts alertada per la propietària del pis, va sentir com cridaven: "Fora d'aquí Satanàs, sou el dimoni!". El pare, però, no ha reconegut els fets.Tot i que es desconeix quan va morir el nen, el que sí se sap és que la família no va comunicar a cap autoritat sanitària que el petit havia mort i va conviure durant setmanes amb el cadàver.

El van situar al pis de dalt del dúplex, el van tapar amb una manta i passaven nit i dia al seu voltant. La família, a més, va deixar de sortir i només abandonava el pis el pare per anar a comprar. L'home és informàtic i treballava des de casa. El fiscal ha preguntat directament a la mare si no sentia l'olor que desprenia el cos, ja que portava setmanes deteriorant-se dia a dia. Ella ha dit que només ho va notar en un moment però que estava convençuda que el seu fill es despertaria. De fet, segons el fiscal, encara ara està molt afectada i no assumeix la mort del seu fill petit.

Es descarta la mort intencionada

El fiscal ha assenyalat que l'extrem que fos un homicidi imprudent es va debilitant. Segons apunta, de moment la prova que tenen és la declaració dels pares, que asseguren que el nen va morir de manera natural a causa d'una crisi respiratòria que va patir mentre dormia. L'autòpsia, a més, descarta que hi hagués elements d'intencionalitat. Segons ha apuntat el fiscal, el cos podria portar d'un a tres mesos mort al domicili i està en un estat molt avançat de descomposició. "El cos està en fase esquelètica, té molta fauna i han desaparegut les parts toves", ha detallat.

Els pares no han sabut dir quin dia va morir el fill.. Només han sabut dir que el dia 15 de novembre van sortir tots cinc a sopar a un restaurant japonès per celebrar els aniversaris del pare i de la filla i que, per tant, el petit de 7 anys també hi era. "Es podria considerar que és un homicidi imprudent si hi hagués un agreujament de l'estat de salut del nen i els pares, de manera conscient, no el portessin al metge", ha explicat Barata, que afegeix que, hores d'ara, no tenen cap prova que ajudi a sostenir aquesta teoria.

Faltarà, doncs, conèixer el resultat de les anàlisis toxicològiques per descartar definitivament que els pares tinguessin alguna relació directa amb la mort del fill (a través de l'administració d'algun verí o substància tòxica).

Sense trastorn mental

A més, els informes psiquiàtrics fets pels experts de l'Hospital de Salt han descartat que la parella pateixi cap trastorn mental sever. "Els informes indiquen que no tenen trastorn de cap tipus, són conscients, persones orientades i raonen bé", ha manifestat el fiscal, que reconeix que la família va entrar en un estat de "pena profunda" i que no acceptaven la mort del nen petit, "al que estimaven molt".Per això, un cop s'acabin recopilant totes les proves, caldrà veure si el jutge opta per obrir judici oral i, per contra, arxiva el cas i els pares queden lliure sense cap tipus d'acusació.

Els altres dos fills continuen a càrrec de la Generalitat

Pel que fa als altres dos fills de la parella, continuen a càrrec de la Direcció general d'atenció a la infància i l'adolescència. L'advocat dels pares, Christian Salvador, ha explicat que la "màxima prioritat dels pares" és recuperar els fills, a qui han demanat poder veure. El fiscal ha explicat que la decisió sobre què passa amb els dos menors recau en la Generalitat, que haurà de fer informes, prendre declaració als pares i als nens i determinar si poden tornar a viure amb els pares. Tampoc se sap encara què passarà amb el cadàver del petit. Segons ha detallat el lletrat de la defensa, els pares hauran de posar-se d'acord amb el consolat americà. Tenen tres opcions: enterrar-lo, incinerar-lo o repatriar-lo als Estats Units.

El matrimoni ha sortit aquest migdia dels Jutjats de Girona en un cotxe dels Mossos d'Esquadra, que els han portat fins al seu domicili. El pis ha estat precintat des del dimarts però al llarg d'aquest divendres quedarà aixecada la restricció i la família podrà tornar-hi.