Carles Puigdemont es va acomiadar ahir de l'alcaldia de Girona molt abans del que tenia previst, admetent que no s'havia pogut negar al repte que li havia plantejat Artur Mas. «No podia renunciar a substituir-lo, hauria estat de covard i poc lleial», va afirmar. El nou president de la Generalitat va reivindicar el municipalisme, tot afirmant que l'Ajuntament li ha donat «un aprenentatge fonamental» que li servirà per encarar el nou repte. A més, va garantir que «la ciutat no s'ha aturat ni s'aturarà». La resta de partits el va felicitar pel nou càrrec, tot i que alguns li van retreure que la seva dedicació al procés sobiranista l'hagi fet deixar projectes inacabats a la ciutat. Fins que no s'esculli el successor de Puigdemont, Isabel Muradàs serà temporalment alcaldessa.

El ja exalcalde va garantir que assumir la presidència de la Generalitat «no formava part, de cap manera, dels meus escenaris de futur». El maig passat, quan es va presentar a la reelecció, estava convençut que podria acabar aquest segon i últim mandat com a batlle (havia anunciat que no es tornaria a presentar), però va reiterar que és «lleial al president Mas» i que per això ha assumit «el projecte polític que vol un gran nombre de catalans».

Puigdemont va agrair als gironins l'oportunitat de ser alcalde:?«Si no ho hagués estat, en cap cas se m'hauria ocorregut acceptar la presidència de la Generalitat», va indicar. De la mateixa manera, va defensar la seva tasca al consistori, a la qual s'ha dedicat «amb passió». Des del primer moment, va indicar, s'ha mantingut fidel al compromís d'obrir «una etapa de modernització i renovació» a la ciutat, perquè va tenir clar que fer d'alcalde no només significa governar «muralles endins», sinó «projectar la ciutat al món». I per fer-ho, va recordar, ha apostat per la cultura i el turisme, sense oblidar tampoc «polítiques d'ocupació que han donat molt bons resultats». També va defensar «l'obertura» de l'Ajuntament a la ciutadania, amb la publicació de dades a internet i la retransmissió online del ple, així com la creació dels pressupostos participats. Tot plegat, va concloure, «ha estat un ensenyament potent, que m'ha ensenyat a rectificar quan ha calgut i a reforçat la meva vocació de posar-me en el punt de vista del contrari per arribar l'entesa i sumar». Així doncs, va agrair a Girona «la immensa oportunitat d'aprendre» i va confiar que, en el futur país, «l'empremta del municipalisme serà forta». Personalment, va tenir un record per a l'exalcalde Joaquim Nadal, ja que «el municipalisme crea molts vincles que van més enllà de les fronteres ideològiques».

L'oposició li va agrair la seva dedicació a la ciutat, però no li va estalviar alguns retrets: Ciutadans, PP i PSC van lamentar que la seva dedicació al procés sobiranista com a diputat i president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) li hagin tret temps per a la ciutat i li han fet deixar projectes inacabats.

El fins ara portaveu de Ciutadans, Jean Marie Castel, també va renunciar ahir al seu càrrec de regidor per convertir-se en diputat al Parlament. En el seu lloc entrarà Manuel Vázquez, igual que Vicenç Estanyol ocuparà la vacant deixada per Puigdemont. Castel va demanar al nou president que estigui a l'alçada del càrrec i dels anteriors presidents de la Generalitat que «van jurar les lleis, les van fer complir i van lluitar per ?trobar punts en comú i no divergències».

Des del PP, Concepció Veray va lloar la bona relació personal que han pogut tenir Puigdemont i ella, i va celebrar que haguessin estat capaços de posar-se d'acord en alguns temes de ciutat. Tot i això, el va advertir que políticament seguiran «enfrontats» i li va demanar que, com a president, desencalli els temes pendents a Girona, com l'hospital Josep Trueta.

La representant del PSC, Sílvia Paneque, va lamentar que «el furor nacionalista li ha fet oblidar la gestió diària de la ciutat». Paneque va considerar que no s'han destinat prou recursos a la lluita contra l'atur i va retreure que no s'hagi millorat la situació de l'aeroport i que encara quedin molts projectes pendents als barris, entre altres.

Laia Pèlach (CUP) va ser la més breu. Va assegurar que el grup municipal de Girona comparteix la decisió del seu partit en l'àmbit nacional: «Perdem un alcalde, però tenim un president que ens ha de dur a la república catalana», va augurar. Pèlach va recordar que amb Puigdemont han coincidit en la «defensa de l'eix nacional», però va recordar que CiU i ells tenen models de ciutat diferents i va advertir que la situació no canviï a partir d'ara. «Si el model de ciutat no canvia, no ens hi trobarem. No sempre, com a mínim», va advertir.

Molt més elogiosa, Maria Mercè Roca (ERC-MES) va mostrar la seva gratitud a Puigdemont per la seva decisió: «Sabem que no serà fàcil, i que voste haurà de fer renúncies i sacrificis de tipus personal i familiar», va alertar, però va assegurar que els republicans estaran «al seu costat» per anar «plegats» a la independència.

Finalment, el portaveu de CiU, Carles Ribas, es va desfer en elogis a Puigdemont, per la seva dedicació a la ciutat i pel fet d'haver-la situat «a Europa i al món». «Has sabut aportar uns valors nous, idees noves, una manera diferent d'entendre la política que quedarà en el pòsit», va indicar.