El ple va aprovar ahir una moció demanant a la Fundació Princesa de Girona que canviï el seu nom. Concretament, el text diu que el suport institucional de l´Ajuntament a les activitats de la fundació estarà sotmès a un canvi de nom de la mateixa. La moció, presentada per ERC-MES i la CUP, va rebre el vot en contra de Ciutadans i el PP i l´abstenció de CiU i PSC. El text també reitera que el títol «Princesa de Girona» no representa la ciutat, de manera que insta l´Estat a retirar-lo, i anul·la l´acord del ple en què es va condecorar Felip VI amb la medalla, el bastó i l´espadí de la ciutat.

La portaveu d´ERC-MES, Maria Mercè Roca, va argumentar que se senten «ciutadans, no súbdits», i va considerar que la monarquia, «posada a dit per Franco», no té dret a perpetuar-se en una nena d´onze anys. Roca va proposar que un nom alternatiu per a la Fundació podria ser el de Carles Rahola. Des de la CUP, Lluc Salellas va recordar que Felip VI no va voler rebre la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i va acusar Felip VI de «no respectar la democràcia catalana ni la voluntat de les urnes». També va considerar que la monarquia s´ha convertit en «un espai de negoci especulatiu» i «tràfic d´armes», va recordar que mai han condemnat explícitament el franquisme i va lamentar que «han arribat a dir que mai s´ha obligat ningú a parlar castellà».

La portaveu del PP, Concepció Veray, va assegurar que ella és «gironina i monàrquica», de manera que sí que se sent representada pel rei i la princesa. També va acusar ERC i CUP de «sectarisme» per condicionar el suport municipal a la Fundació -que és privada- a un canvi de nom.

La regidora de Ciutadans, Míriam Pujola, va recordar que la competència del títol és de la Casa Reial, de manera que no és competència municipal retirar-lo. Pel que fa a la Fundació, va indicar que el nom de Princesa de Girona li dóna un ressò mundial que potser no tindria si es digués Carles Rahola. A més, va recordar que la monarquia hi dóna suport econòmic.

El PSC va decidir abstenir-se, igual que CiU. El portaveu convergent, Carles Ribas, va demanar si es podien votar per separat els punts, perquè es volien abstenir a l´hora de demanar a l´Estat de retirar el títol però votar en contra de demanar el canvi de nom a la Fundació. ERC i CUP s´hi van negar i al final CiU va abstenir-se en tots els punts.

D´altra banda, el PP va demanar al nou alcalde, Albert Ballesta, penjar la fotografia del rei Felip VI al saló de plens. Ballesta, però, va dir que s´ho ha trobat així i no ho pensa canviar.