Girona, contra tots els holocausts

El saló de plens de l'Ajuntament va commemorar ahir el Dia de la Memòria de l'Holocaust i Prevenció dels Crims contra la Humanitat

28.01.2016 | 08:34
Girona, contra tots els holocausts

Girona va ser ahir un clam contra l´Holocaust. Va aixecar la veu contra els crims comesos pels nazis contra els jueus, però també contra tots els patiments i injustícies més propers. Des dels refugiats que abandonen els seus països fugint de la guerra fins a les famílies esquinçades per la Guerra Civil espanyola. Anna Pascual, vídua del pintor Isidre Vicens, ferm defensor dels valors democràtics i republicans, va encendre l´espelma commemorativa al costat de l´alcalde i president del patronat del Call Jueu, Albert Ballesta.

Sota el lema L´holocaust i la dignitat humana, l´acte va comptar amb la presència de la monja Lucía Caram, que va subratllar que la humanitat sempre ha tingut excuses -polítiques, religioses, estratègiques... - per odiar-se, «i ens hem equivocat». «Esperem que ara trobem excuses per estimar-nos i construir una civilització realment humana», va demanar. Per aconseguir-ho, va afegir, no hi pot haver persones de primera, segona o tercera classe, ni ningú pot ser titllat d´«il·legal» ni ser «privat de les seves llibertats». I sobretot, per evitar que es repeteixin crims com els comesos pels nazis, va instar a «despertar consciències» perquè no es confonguin els valors positius i negatius, i per no deixar-se endur pel corrent tal com va passar a una bona part de la població nazi. «Hem de ser capaços de mirar-nos els uns els altres als ulls i reconèixer-nos com a germans», va demanar. «No podem cometre els mateixos errors», va concloure.

Per la seva banda, el vicecònsol de Polònia a Barcelona, Wlodzimierz Nabrdalik, va convidar tots els assistents a visitar l´exposició I continuo veient les seves cares. Fotografies dels jueus polonesos, que es pot veure al Museu d´Història dels Jueus i que mostra imatges del gueto de Varsòvia. Finalment, l´alcalde de Girona, Albert Ballesta, va apel·lar a la responsabilitat de les noves generacions a l´hora de mantenir viva la memòria històrica i va recordar que les famílies que van patir la guerra civil espanyola i es van convertir en refugiats queden agermanats per tots els pobles que han patit l´horror.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Girona

CiU i PSC no sumen cap suport a les ordenances per a l´any vinent a Girona

CiU i PSC no sumen cap suport a les ordenances per a l´any vinent a Girona

El ple aprova els impostos i les taxes pel 2017 entre picabaralles per la tarifació social

La Universitat ven un edifici del carrer Argenteria per 580.000 €

La Universitat ven un edifici del carrer Argenteria per 580.000 €

L'immoble, que té un dels balcons del Tarlà, s'ha venut per uns 250.000 € menys que les...

Sortegen els 26 pisos de lloguer del bloc de Salt

Sortegen els 26 pisos de lloguer del bloc de Salt

Desenes de persones es van acostar fins a l'escola Euses, on se celebrarava l'acte, per comprovar...

Nova seu per als Naturalistes de Girona

Nova seu per als Naturalistes de Girona

L'Ajuntament de Girona cedirà l'ús de la casa del jardiner, situada als Jardins de la Devesa, a...

El rector de la UdG nega cap «conflicte institucional» però admet les pressions

El rector de la UdG nega cap «conflicte institucional» però admet les pressions

Sergi Bonet avança que el Parc Científic aportarà 2,5 milions per eixugar el deute procedents del...

Enllaços recomanats: Premis cinema