Troben obra d´Emília Xargay al seu antic taller i la donen a Sarrià

Hi ha dibuixos originals al carbonet, litografies, cartells i llibres i es regalarà tot a la biblioteca

02.02.2016 | 14:03
Troben obra d´Emília Xargay al seu antic taller i la donen a Sarrià

Les obres de restauració d´un habitatge al carrer Santa Eugènia han deixat al descobert un grapat d´obres de l´artista sarrianenca Emilía Xargay, entre els quals destaca algun dibuix de carbonet original, que molt probablement era algun esbós per a una obra posterior. Els encarregats dels treballs de reforma han estat catalogant tot el que van trobart durant tres mesos i tenen previst regalar-ho a la biblioteca Emilia Xargay, de Sarrià de Ter.

Aquest habitatge, situat a la zona de la Rodona de Santa Eugènia, va ser la casa-estudi d´Emília Xargay, en una finca que fa cantonda entre els carrers Santa Eugènia i Remences. Després de la seva mort, la finca va quedar en desús per un seguit de disputes legals i, fins i tot, hi van entrar a viure ocupes. Fa un any es van poder posar en marxa les obres de rehabilitació de l´habitatge i es va rescatar diferent documentació de l´artista. En total són cinc palets, on hi ha sobretot llibres que probablement l´editorial va lliurar a l´autora un cop va publicar el text. També quadres, dibuixos fets al carbonet, litografies i algun cartell del club de bàsquet de Santa Eugènia o del certamen de les Fires. Fa uns mesos, quan van començar els treballs, el periòdic Eldimoni.com va assegurar que algunes d´aquestes troballes s´havien llençat en un contenidor i va endur-se´n documentació, com ara catàlegs, documentació bancària i part de la col·lecció de la revista Batik / Panorama general de las artes – arte diseño arquitectura, des de l´any 1975.

Sigui com sigui, els cinc palets es van traslladar en un espai segur, on es van assecar i mantenir en unes condicions òptimes. Algunes de les peces estaven en mal estat perquè havien estat molts anys en un edifici abandonat i estaven molles, humides, cremades o amb fongs. Ara fa uns dies es van portar a una nau del polígon Mas Xirgu. Allà els diferents encarregats de les obres (Natàlia Corona en nom de Spass, Ivan Pasarin d´Hapromsa i Albert Caupena de Caupena i Fills SL) van ensenyar tot el que s´havia trobat al regidor de Cultura de l´Ajuntament de Sarrià, Jordi Estefanell, a la directora de la biblioteca Emília Xargay, Anna Sala, i la tècnica de Cultura, Cristina Vicedo.

Albert Caupena va indicar que volien donar-ho gratuïtament a la biblioteca perquè entenen que allà tindrà un millor ús que per exemple si ho venguessin a un comprador particular. Assegura que va tenir ofertes per despendre-se´n però que les va rebutjar.

El regidor de Cultura, Jordi Estefanell, va agrair el gest dels promotors i va valorar especialment les obres fetes al carbonet. Respecte als llibres va dir que aprofitaran per fer difusió de l´obra de Xargay i els aniran distribuint en diferents esdeveniments. Estefanell va explicar que encara estan acababant de revisar què hi ha exactament en els palets.

D´altra banda, els promotors de les obres van explicar que els nou propietaris respectaran la façana modernista de l´edifici, amb els detalls i els empedrats d´Emília Xargay. Fa més de deu anys, va desaparèixer un conjunt de rajoles trossejades convertides en mosaic per les mans de l´artista.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Girona

Eduard Berloso.
L´arribada d´una nova funerària acabarà amb el monopoli de Mémora

L´arribada d´una nova funerària acabarà amb el monopoli de Mémora

Girona impulsa la liberalització en la nova ordenança i l'empresa Àltima ja treballa per establir-se

Els restauradors del Barri Vell es queixen de la recollida d´orgànica

Els restauradors del Barri Vell es queixen de la recollida d´orgànica

El sistema es vol implantar l'any vinent però bars i restaurants discuteixen els horaris i els...

Clam dels treballadors perquè hi hagi un acord institucional

Clam dels treballadors perquè hi hagi un acord institucional

Exigeixen responsabilitat a les administracions: «Ja es va sortir a la foto... ara no val...

Girona vol que el Circ Raluy retiri un cartell perquè el veu «sexista»

Girona vol que el Circ Raluy retiri un cartell perquè el veu «sexista»

Segons Madrenas, les dues noies que hi apareixen són mostrades «com un producte eròtic»

L´escola d´Adults programa 40 actes per celebrar el seu 40è aniversari

L´escola d´Adults programa 40 actes per celebrar el seu 40è aniversari

El centre espera que les activitats ajudin a fer «visible» la seva tasca, que creuen que no es difon

L´escola d´Adults de Girona organitza 40 activitats per celebrar els seus 40 anys

L´escola d´Adults de Girona organitza 40 activitats per celebrar els seus 40 anys

Dimecres hi haurà el tret de sortida amb una taula rodona, al matí, i una actuació teatral, a la...

Enllaços recomanats: Premis cinema