Les obres de restauració d´un habitatge al carrer Santa Eugènia han deixat al descobert un grapat d´obres de l´artista sarrianenca Emilía Xargay, entre els quals destaca algun dibuix de carbonet original, que molt probablement era algun esbós per a una obra posterior. Els encarregats dels treballs de reforma han estat catalogant tot el que van trobart durant tres mesos i tenen previst regalar-ho a la biblioteca Emilia Xargay, de Sarrià de Ter.

Aquest habitatge, situat a la zona de la Rodona de Santa Eugènia, va ser la casa-estudi d´Emília Xargay, en una finca que fa cantonda entre els carrers Santa Eugènia i Remences. Després de la seva mort, la finca va quedar en desús per un seguit de disputes legals i, fins i tot, hi van entrar a viure ocupes. Fa un any es van poder posar en marxa les obres de rehabilitació de l´habitatge i es va rescatar diferent documentació de l´artista. En total són cinc palets, on hi ha sobretot llibres que probablement l´editorial va lliurar a l´autora un cop va publicar el text. També quadres, dibuixos fets al carbonet, litografies i algun cartell del club de bàsquet de Santa Eugènia o del certamen de les Fires. Fa uns mesos, quan van començar els treballs, el periòdic Eldimoni.com va assegurar que algunes d´aquestes troballes s´havien llençat en un contenidor i va endur-se´n documentació, com ara catàlegs, documentació bancària i part de la col·lecció de la revista Batik / Panorama general de las artes - arte diseño arquitectura, des de l´any 1975.

Sigui com sigui, els cinc palets es van traslladar en un espai segur, on es van assecar i mantenir en unes condicions òptimes. Algunes de les peces estaven en mal estat perquè havien estat molts anys en un edifici abandonat i estaven molles, humides, cremades o amb fongs. Ara fa uns dies es van portar a una nau del polígon Mas Xirgu. Allà els diferents encarregats de les obres (Natàlia Corona en nom de Spass, Ivan Pasarin d´Hapromsa i Albert Caupena de Caupena i Fills SL) van ensenyar tot el que s´havia trobat al regidor de Cultura de l´Ajuntament de Sarrià, Jordi Estefanell, a la directora de la biblioteca Emília Xargay, Anna Sala, i la tècnica de Cultura, Cristina Vicedo.

Albert Caupena va indicar que volien donar-ho gratuïtament a la biblioteca perquè entenen que allà tindrà un millor ús que per exemple si ho venguessin a un comprador particular. Assegura que va tenir ofertes per despendre-se´n però que les va rebutjar.

El regidor de Cultura, Jordi Estefanell, va agrair el gest dels promotors i va valorar especialment les obres fetes al carbonet. Respecte als llibres va dir que aprofitaran per fer difusió de l´obra de Xargay i els aniran distribuint en diferents esdeveniments. Estefanell va explicar que encara estan acababant de revisar què hi ha exactament en els palets.

D´altra banda, els promotors de les obres van explicar que els nou propietaris respectaran la façana modernista de l´edifici, amb els detalls i els empedrats d´Emília Xargay. Fa més de deu anys, va desaparèixer un conjunt de rajoles trossejades convertides en mosaic per les mans de l´artista.