Sis campanes liderades per la Beneta, que data de l´any 1574

22.02.2016 | 07:13

El campanar de la Catedral de Girona allotja sis campanes, la més antiga de les quals és la Beneta (també coneguda com a Bombo), que data de 1574. Segons explica el doctor Josep Calzada al llibre Les campanes de la Catedral de Girona, publicat l'any 1977, també hi ha l'Assumpta, que el 20 de juny de 1946 va caure a la plaça dels Apòstols just quan acabava de sortir la Processó de Corpus de la Catedral. Malgrat que no va provocar cap dany personal, es va haver de refondre i tornar a consagrar. La resta són la Capitular, la Dominical, la Quotidiana i la dels Quarts.

Un referent per a la ciutat
La majoria de les campanes actuals són posteriors a la Guerra Civil, ja que moltes de les que hi havia abans de 1936 van ser retirades i foses per a munició. Una de les poques que es va salvar va ser la Beneta, que és la més gran ja no només de la Catedral sinó de tota la ciutat. Segons va explicar el cronista Enric Mirambell l'any 2013 a l'article Les dotze batallades de la Beneta, el seu so és greu, un do sostingut, i ha estat present en molts episodis vitals per a la ciutat, tant a nivell litúrgic com ciutadà. D'aquesta manera, ha cridat a l'oració i ha anunciat les celebracions litúrgiques, ha convidat a celebrar festivitats i també a pregar pels difunts. També ha tocat a sometent quan algun perill amenaçava la ciutat, i durant els setges de 1808 i 1809 avisava la població del perill de bombardeig i cridava els defensors de la ciutat a ocupar el seu lloc quan hi havia l'amenaça d'un atac.
El juliol de 1936, quan les campanes de gairebé tots els campanars de la ciutat van ser retirades del seu lloc, la Beneta va continuar al seu lloc gràcies a la seva funció com a campana de les hores. Ella i la que toca els quarts van continuar el seu servei com a campanes del rellotge.
En els darrers anys, les campanes han perdut el seu lloc de privilegi en el dia a dia de la ciutat, però la darrera polèmica ha demostrat que molts veïns del Barri Vell aprecien el seu so, fins al punt de tenir dificultats per conciliar el son si no les escolten durant la nit.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Girona

La Universitat ven un edifici del carrer Argenteria per 580.000 €

La Universitat ven un edifici del carrer Argenteria per 580.000 €

L'immoble, que té un dels balcons del Tarlà, s'ha venut per uns 250.000 € menys que les...

Sortegen els 26 pisos de lloguer del bloc de Salt

Sortegen els 26 pisos de lloguer del bloc de Salt

Desenes de persones es van acostar fins a l'escola Euses, on se celebrarava l'acte, per comprovar...

Nova seu per als Naturalistes de Girona

Nova seu per als Naturalistes de Girona

L'Ajuntament de Girona cedirà l'ús de la casa del jardiner, situada als Jardins de la Devesa, a...

El rector de la UdG nega cap «conflicte institucional» però admet les pressions

El rector de la UdG nega cap «conflicte institucional» però admet les pressions

Sergi Bonet avança que el Parc Científic aportarà 2,5 milions per eixugar el deute procedents del...

El gremi dels forners es planteja produir amb farina ecològica

El gremi dels forners es planteja produir amb farina ecològica

El Gremi de Forners Artesans de Girona es planteja produir amb farina ecològica, després...

Enllaços recomanats: Premis cinema