L'Ajuntament de Salt va aprovar ahir el pressupost pel 2016 amb 19 vots a favor i els únics vots en contra de Plataforma per Catalunya. Un dels temes «estrella» del debat va ser la consulta sobre el desenvolupament del sector sud, que inclou la possibilitat d'ubicar-hi un Ikea. CiU va considerar que es tracta d'una «marxa enrere» i va alertar que, més enllà del procés participatiu, l'equip de govern haurà de treballar per assegurar- se que és «jurídicament i econòmicament possible», ja que s'hauran de canviar normatives i aconseguir un mínim de participació acceptable. El PSC, per la seva banda, va acusar IpS-CUP de ser «deslleial» amb els grups que han impulsat la consulta en haver anunciat ja que farà campanya en contra. «Ens fa dubtar de si seran lleials i coherents», va indicar Iolanda Pineda. El portaveu d'IpS, Ferran Burch, va garantir que sí i va explicar que la qüestió requereix un debat profund on la ciutadania pugui donar la seva opinió.

ERC i IpS van presentar ahir un pressupost de 24,3 milions d'euros que han aconseguit pactar amb la majoria de regidors del ple després de setmanes d'intenses negociacions. El regidor de Serveis Generals i Econòmics, Toni Vidal, va explicar que no són els pressupostos que els agradaria presentar, ja que no poden respondre a totes les necessitats de la ciutadania, però va assegurar que, dins de les possibilitats, han intentat reduir el deute i garantir uns «serveis òptims».

El portaveu de CiU, Jaume Torramadé, va argumentar el seu vot favorable tot assenyalant que es tracta d'un pressupost pràcticament igual al de l'any passat, que havien elaborat ells, i va destacar que ha estat gràcies a la seva aportació que s'han pogut reservar 260.000 euros per a les comunitats de propietaris, que sortiran del romanent afectat de 2015. En aquest sentit, va criticar durament que IpS hagués votat en contra dels seus pressupostos i que en canvi n'hagi acabat elaborant un de pràcticament igual ara que estan al govern. Burch va admetre que no són uns pressupostos «especialment trencadors, sinó relativament continuistes», però va argumentar que «per canviar-ho tot s'ha d'anar de mica en mica».

Pel que fa a la consulta sobre el desenvolupament del sector sud, Torramadé va considerar que, com a exercici de participació ciutadana «està bé», però va advertir que, mentrestant, l'equip de govern haurà de seguir treballant perquè la implantació d'Ikea al municipi pugui ser, efectivament, una realitat. «La normativa actual no afavoreix Salt, i hi ha uns peatges que no es poden ignorar. Caldrà que mentrestant treballin perquè s'hauran de canviar normatives, que la trama urbana consolidada sigui real, aconseguir que sigui viable econòmicament... si no, tot plegat seran sopars de duro», va indicar Torramadé.

Des del PSC, Iolanda Pineda també va explicar que el pressupost de 2016 que els va presentar inicialment l'equip de govern era molt similar al de CiU, i per això va explicar que han buscat diversos acords per poder-li donar suport. Entre aquests s'inclou l'elaboració d'un mapa de l'atur a la vila, la instal·lació de més càmeres de videovigilància, l'estudi per obrir una nova oficina de denúncies al centre del poble, les millores a la pista poliesportiva i la consulta sobre el sector sud. Pineda hagués preferit que el govern adoptés un posicionament a favor del seu desenvolupament, però va considerar que la consulta pot ser una alternativa digna. Tot i això, va lamentar que IpS ja hagi anunciat que farà campanya en contra i li va recordar que s'ha compromès a acatar el resultat que surti.

PxC va argumentar el seu vot en contra perquè s'han destinat 40.000 euros a càrrecs de confiança que veu prescindibles, i perquè no s'han tingut en compte algunes de les seves propostes com ara la ubicació de càmeres de seguretat als eixos comercials de Francesc Macià i el carrer Major.

Des de Ciutadans, Atilano González va aplaudir l'«important contingut social» del pressupost. «Tant de bo que poguéssim arribar a més, però la realitat és la que és», va indicar.

Finalment, Wilder Palacio (Canviem Salt) va defensar que cal renegociar a la baixa els contractes que es puguin, que s'estudiï una tarificació més social, que s'aposti més per la joventut i que es faci una campanya de conscienciació sobre la neteja. Tot i això, va donar suport als comptes perquè els va trobar realistes.