Jutgen el conductor begut que va atropellar mortalment un motorista a Girona

La víctima estava aturada en un semàfor i va ser envestida - L'acusat al·lega problemes d'alcoholisme

27.02.2016 | 08:53

El cas de l’envestida mortal a un motorista aturat al semàfor de la carretera Barcelona el matí del 6 de novembre de 2014 es va centrar ahir a acreditar/desacreditar que el conductor homicida, Lluís Busquets Ferré, patís una dependència alcohòlica en el moment dels fets.

Com que l’acusat havia admès els fets davant el Jutjat Penal número 5 de Girona la defensa va voler aportar el testimoni d’un psicòleg i una tècnica del Centre d’Atenció i Seguiment de les Drogodependències (CAS) per intentar demostrar que el jove –de 22 anys en el moment dels fets– patia un trastorn per dependència alcohòlica. Una estratègia que segons l’acusació particular té per objectiu «eludir la seva responsabilitat».

En cas que es produeixi una condemna inferior a 5 anys i s’acrediti l’alcoholisme del processat hi ha la possibilitat que se li substitueixi l’ingrés a presó per un tractament contra la seva dependència en un centre especialitzat.

L’atropellament mortal va produir-se a tres quarts menys cinc de set del matí quan el conductor, veí de Besalú, va envestir un motorista de 27 anys aturat en un semàfor. La víctima va morir desnucada perquè de l’impacte se li va trencar una vèrtebra cervical, se li va seccionar la medul·la i va sortir disparat 30 metres. El conductor homicida va acabar detingut a 170 metres del punt de col·lisió i en ser sotmés a la prova d’alcoholèmia va donar una taxa de 0,93 miligrams.

L’acusat sosté que «no el vaig veure [el motorista]» encara que un dels policies que li va prendre declaració es va reafirmar en el seu atestat en què exposava que li havia manifestat haver «tingut un accident amb un motorista però, com que havia vist que estava bé, no s’havia parat».

Segons el que van manifestar els policies, en un primer moment el conductor havia intentat amagar-se però un dels agents el va reconèixer i és a partir d’aleshores que va admetre la seva implicació en el sinistre.

Durant la seva declaració d’ahir va manifestar que aquell dia tornava a casa després d’una nit de festa en la que va beure una onzena de cuba lliures sent consicent que després hauria d’agafar el cotxe. En la seva primera declaració, però, havia dit que n’havia pres quatre. Precisament, el jove va tractar de convèncer la sala que patia una addicció a l’alcohol des que va iniciar-se als 16 anys i era un problema que a casa seva ja havien detectat, com va corroborar també la seva mare durant el judici.

Tanmateix, l’acusació particular li va fer notar que durant la seva primera declaració només havia admès haver ingerit quatre cuba lliures durant la nit, al que el jove es va defensar indicant que «jo dic la veritat en aquest moment [ahir]».

Al conductor homicida «no se li detecta cap patologia greu» però el psicòleg que el va tractar sis dies després de l’accident i el va derivar al CAS de la xarxa pública assegura que «vaig veure que hi havia un problema de consum molt abusiu» i li va detectar una «tristesa profunda des de l’infància».

Per la seva banda, la tècnica del CAS va reconèixer que l’alcoholisme del processat no l’havia afectat mai en el seu univers laboral, estudiantil i familiar perquè el jove bevia en un context social, una conducta molt extesa en l’acutalitat, com va posar de manifest durant el judici. Tampoc li consta a la tècnic que el jove hagués patit cap ingrés hospitalari per consum abusiu d’alcohol amb caràcter previ a l’accident del 6 de novembre.

La defensa sol·licita que es tinguin en compte aquestes valoracions i avança que sol·licitarà substituir la pena de presó del seu patrocinat per un tractament de deshabituació alcohòlica, una idea a la que s’hi oposa l’acusació particular al·legant que «la família no està disposada a que se’n vagi a casa amb un copet a l’esquena i prou».

El cas va quedar ahir vist per sentència.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Girona

Els Marrecs assajen a les escales de la catedral
Els Marrecs assajen a les escales de la catedral

Els Marrecs assajen a les escales de la catedral

La colla castellera tindrà més protagonisme que mai a les Fires de Girona

Els expositors llueixen la seva recuperació i ocupen un 14% més d´espai a la Fira de Mostres

Els expositors llueixen la seva recuperació i ocupen un 14% més d´espai a la Fira de Mostres

El certamen vol atraure més públic jove i comptarà amb una nova zona per potenciar la gastronomia...

Salt utilitzarà feromones de llop per allunyar els senglars de les hortes

Salt utilitzarà feromones de llop per allunyar els senglars de les hortes

L'Ajuntament combinarà el repel·lent biològic amb una tanca electrificada per impedir que entrin a...

Inici dels quaranta anys de l´escola d´adults

Inici dels quaranta anys de l´escola d´adults

Una taula rodona a la biblioteca Carles Rahola va servir ahir per donar el tret de sortida a les...

Freixas presenta el monogràfic de St. Feliu

Freixas presenta el monogràfic de St. Feliu

L'historiador Pere Freixas va presentar ahir el llibre La basílica de Sant Feliu. Primera...

Recullen firmes perquè es denunciï Adif per la inseguretat del TAV

Recullen firmes perquè es denunciï Adif per la inseguretat del TAV

Veïns de Sant Narcís reclamen a l'Ajuntament que estudiï anar ja al jutjat i aturar, si cal, el...

Enllaços recomanats: Premis cinema