Cop de teatre a l'Ajuntament de Girona. Quan ja estava pactat que el PP i Ciutadans (C´s) donarien suport als punts de l'ordre del dia d'ahir en què es tractava el salari de l'alcalde, Albert Ballesta, i diversos canvis en els càrrecs de confiança, Ciutadans es va fer enrere al·legant que CiU mantenia la ciutat dividida pel seu suport al procés independentista.

En la votació que afectava el sou de l'alcalde, l'equip de govern de CiU es va quedar sol. El PP i Ciutadans es van acabar abstenint i la resta de formacions (ERC-MES, CUP i PSC) hi van votar en contra. El batlle ara mateix cobrarà només per assistències, com succeïa amb el seu antecessor, Carles Puigdemont, tot i que aquest també cobrava com a diputat al Parlament. Seran entre uns 20.000 i uns 28.000 euros bruts a l'any si no es torna a portar aquest tema a debat en qualsevol altra sessió plenària.

Amb gerent

L'altre punt polèmic afectava els càrrecs de confiança, coneguts també com a assessors. Les votacions van provocar un efecte boomerang. En guanyar el «no» a la proposta presentada pel govern -amb els vots de tots els partits excepte CiU, que va votar «sí», i el PP, que es va abstenir-, ara hi torna a haver vuit assessors (la proposta eren set), tot i que el d'arts escenèniques, Francesc Ten, pot renunciar perquè ja ha estat nomenat delegat de Cultura. També ha fet que Albert?Riera no pugui ser comissionat de Cultura i Comunicació i Transparència, però torni a ser gerent, amb el sou anterior (73.000 euros, mentre que com a comissariat haurien estat 54.000 euros).

La portaveu de Ciutadans, Míriam Pujola, va justificar el trencament del pacte per les declaracions de caire independentista que el portaveu del govern, Carles Ribas, havia fet el dia abans. Segons Pujola, tant CiU com Ciutadans havien acordat deixar les qüestions nacionalistes de banda durant la negociació, i per això inicialment van poder arribar a un acord. Tanmateix, quan Ribas va dir públicament que «Girona continuarà essent un referent del sentiment independentista d'aquest país, perquè està en el nostre ADN i en el de l'alcalde», Ciutadans va considerar que el pacte s'havia incomplert i per això va exigir a l'alcalde, Albert Ballesta, que sortís de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). Ballesta s'hi va negar i Ciutadans va trencar l'acord. «La postura del govern ha estat del tot inamovible i ha posat el projecte separatista per davant de la ciutat», va lamentar Pujola.

Aquest canvi de posicionament va provocar que el ple es convertís en una mena de teatre còmic on els partits asseguraven no saber què votaria la resta de formacions. Ballesta havia buscat l'acord in extremis amb ERC-MES i PSC, oferint-se a rebaixar-se el sou dels 75.000 inicials fins als 68.500 euros. Els dos partits, però, no li van acceptar i van criticar la seva falta de dots de negociació.

Les intervencions anaven ordenades segon el nombre de vots de menys a més. Pel PP, Conceció Veray va retreure a Ciutadans que no mantingués la paraula amb el pacte i va exposar que «Girona tornarà a passar a la història per fer el ridícul». A continuació, la portaveu de C's, Míriam Pujola va repetir el discurs que havia fet al matí en roda de premsa per justificar el canvi de parer.

En nom del PSC, Sílvia Paneque es va mostrar menys agressiva que en altres ocasions i v recordar que ells, per aprovar tots els punts de l'ordre del dia, havien posat sobre la taula deu prioritats. Paneque va exposar que un ple que en circumstàncies normals hauria de fer-se «quasi sense soroll», s'havia convertit en un espectacle amb una situació límit per culpa del sou de l'alcalde. Va recordar que el sou mitjà d'un treballador català és de 25.000 euros. «Recuperi el pols de la ciutat, que decideixi a favor dels gironins i al marge dels interessos del seu partit», va reclamar.

Per la CUP, Laia Pèlach va ser molt contundent. «M'inquieta que estigui més predisposat a pactar amb el PP i Ciutadans». Pèlach va qualificar «d'espectacle denigrant» la situació viscuda i «d'una imatge que Girona no es mereix», i va reclamar-li que dimitís si ha de seguir així. Respecte a Ciutadans, va etzibar: «s'ha venut l'ànima i el diable l'ha traït».

La republicana Maria Mercè Roca va insistir en el fet que el ple era la culminació d'una sèrie d'errors», que s'havia fallat en les formes i que «la institució se n'ha vist perjudicada». Diferents formacions havien recordat que si ara hi havia vuit assessors i un gerent és gràcies a l'aval d'ERC-MES fa uns mesos. Roca va dir que aleshores era per no tenir encallat el govern però que ja van mostrar-se crítics i va recordar que ara un informe del secretari municipal els posa en qüestió.

El portaveu de CiU, Carles?Ribas, va replicar a Ciutadans que l'ADN de Convergència és independentista i que «jo tinc un somni -en referència a?Muriel Casals- i vostè, un malson». L'alcalde, Albert Ballesta, va criticar «tot el sidral» del sou i va al·legar que si ell era alcalde era per «una circumstància de país», perquè l'anterior batlle ara era el President. Va lamentar que se l'hagi «escorxat a la plaça pública» i respecte a les opcions de pacte amb ERC va dir que la seva proposta «no era seriosa». Sobre la CUP, va anar més enllà i va dir que la seva oferta «ofèn la intel·ligència» i que «si els seus votants miressin el programa electoral, ni els votarien».