Girona ha retirat un miler de bosses de processionària en dos mesos

L'Ajuntament ha rebut moltes queixes pels efectes que poden tenir en els nens i els gossos

08.03.2016 | 10:30
Una corrua d´erugues detectada als jardins de Fora Muralla, al barri de les Pedreres · Esther Casas

Diferents empreses contractades per l'Ajuntament de Girona han tret més d'un miler de bosses de processionària en diferents punts de la ciutat des de principis d'any. La retirada d'aquestes bosses amb estisores i xerracs és només una de les mesures que s'està utilitzant per lluitar contra aquesta plaga des de l'Ajuntament. El consistori és conscient que hi ha moltes queixes ciutadanes, sobretot per l'afectació que pot tenir en infants i en gossos, ja que els pèls de les erugues provoquen urticària i reaccions al·lèrgiques. De fet, s'ha hagut de tallar la llengua a algun gos afectat. Hi ha queixes a molts punts de la ciutat: parc del Migdia, plaça Ciutat de Figueres, parc de l'Ermessenda de Sant Narcís o el bosc de Fora Muralla de les Pedreres, en són alguns exemples.

El tinent d'alcalde de Sostenibilitat, Carles Ribas, ha remarcat «l'esforç espectacular» de les empreses i les brigades per actuar en llocs sensibles com parcs i entorns escolars. S'ha actuat en un ampli llistat de carrers i places com: Oriol Martorell, Parc del Migdia, Pujada Creu de la Palau, avinguda Pericot, Ullastret, Bru Barnoya, Escola de Música, les Serres, Joan Reglà, carretera Barcelona, Avinguda Sant Narcís, Jardins de Pedret, escola el Pla, escola Mare de Déu del Mont, escola Montfalgars, passeig d'Olot, Balriri Reixach, passeig Fora muralla, Bastiments, parc Central, escola Annexa, parc Comtessa Ermessenda, Oviedo, Lepant, Isabel la Catòlica, Fort Roig, escola Balandrau, rotonda Taialà, carrer Barranc, parc infantil de Mas Ramada i avinguda Josep Tarradellas.

Feromones i insecticides
A banda de l'extracció de les bosses, l'Ajuntament està aplicant tres altres tipus de mesures. Ribas els ha detallat. Una és la col·locació de trampes de feromones per la captura d'individus adults mascles (papallones), per disminuir l'aparellament i en conseqüència la posta. Una altra és l'aplicació d'insecticida amb el mètode d'endoteràpia. Consisteix a injectar insecticida als arbres per prevenir o curar l'atac de la plaga. És un manera menys nociva que el tractament ordinari, en què es polvoritzen les copes dels arbres amb productes fisiosanitaris.

L'altra mesura és actuar amb animals controladors de plagues. S'està estudiant la instal·lació de caixes-niu d'ocells àrids, ratpenats i orenetes perquè, més enllà d'actuar contra la processionària serveix també per controlar altres espècies com el mosquit tigre. També s'aconsegueix augmentar la biodiversitat.

Carles Ribas ha recordat però, que «cal tenir en compte que mai serà possible eradicar completament aquesta espècie, ja que Girona està envoltada de boscos de pins». «El que sí que hem de fer és actuar per reduir la població perquè afectin el mínim possible persones, animals i vegetació».

El tinent d'alcalde ha explicat que el canvi climàtic i les altes temperatures d'aquests mesos han provocat l'augment de la processionària. Sobre l'afectació que poden patir els gossos, recorda que fora dels llocs expressament previstos, s'han de dur lligats.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema