L´associació Eternam Serveis Funeraris (Esfune) ha entrat una instància a l´Ajuntament de Girona tot exigint que l´ordenança municipal sobre serveis funeraris s´adeqüi a la normativa europea vigent que liberalitza la prestació dels serveis funeraris. Si no, amenacen de portar-los als tribunals. La petició arriba en ple debat sobre el cost dels serveis funeraris a la ciutat, poc després que el consistori tombés una moció de la CUP per municipalitzar els serveis i just quan els independentistes estan recollint signatures per a uns serveis «dignes i a preus justos».

Aquesta associació, que a Girona ha comptat amb la col·laboració de Compromís amb Girona, ja va presentar aquest mateix document a l´Ajuntament de Manresa ara fa uns mesos i va aconseguir que aquesta ciutat es convertís en una de les primeres de Catalunya amb el sector funerari liberalitzat.

En aquest cas, l´associació adverteix a l´Ajuntament de Girona que l´ordenança municipal de serveis funeraris no s´ajusta al dret, ja que no incorpora les directrius de la normativa europea vigent, que propicia la liberalització. Segons recorden, en aquests moments el servei a Girona és monopoli d´una sola empresa, que és l´única que compleix les condicions requerides, com ara tenir tanatori propi i comptar amb cinc anys d´experiència. Des de l´associació adverteixen que aquestes restriccions no s´ajusten al dret i que, per tant, es poden considerar il·legals. Segons defensen, la directiva europea advoca per la liberalització del servei i que aquest pugui ser ofert per qualsevol empresa de l´Estat, tot arribant a pactes amb l´actual empresa per utilitzar el tanatori.

Segons els càlculs que han fet des d´Esfune, els gironins es podrien haver estalviat 7,6 milions d´euros des que va entrar en vigor aquesta normativa, l´any 2010 (és a dir, 1,47 milions anuals). Per això, amenacen amb portar l´Ajuntament de Girona als jutjats per la via penal si no adapten la normativa municipal a l´europea. L´Ajuntament de Manresa, en rebre el mateix document, va estudiar-lo i va decidir adequar la seva normativa local per liberalitzar el servei, que en aquest cas estava en mans de tres empreses.

Per tal de debatre sobre aquesta qüestió, Ràdio Compromís ha organitzat una tertúlia amb Aureli Sánchez, representant d´Esfune, els regidors Martí Terés (ERC) i Laia Pèlach (CUP) i Jordi Capellans (Gestivida), que s´emetrà avui al matí.