"Aquest nen es diu Ariel te 7 anys i l'han segrestat avui a Girona. Passa-ho X favor". Aquest missatge, acompanyat d'una fotografia, va arribar ahir als telèfons de molts pares de Girona a través de les xarxes socials. Un text que en poques hores es va escampar ràpidament i que va generar certa alarma.

Els Mossos d'Esquadra, també a través de les xarxes socials, es van encarregar de desmentir aquest missatge.

Els Mossos d'Esquadra demanen a tots els ciutadans que no facin cas de les informacions que circulen per les xarxes socials, que no les propaguin i que les confirmin, abans de tot, amb les fonts oficials i contrastades, com poden ser els mateixos Mossos d'Esquadra, a través del seu Twitter i del seu Facebook oficials.

No és la primera vegada que s'escampen rumors sobre possibles segrestos de nens. L'any passat, els Mossos van iniciar una investigació després que diverses escoles alertessin els pares d'un intent de segrest a Girona, una informació posteriorment matitzada, però que es va convertir en viral gràcies a les xarxes socials.

Fa poques setmanes, dos missatges de WhatsApp falsos sobre intents de segrestos de mnenors a Navàs i Artés van fer mobilitzar els Mossos d'Esquadra. En aquest cas es tractava de missatges d'àudio que es van demostrar falsos.

Crear falsos rumors surt gratis

Qualsevol persona, amb un telèfon mòbil, pot escriure un text anònim que alerti falsament sobre un possible atemptat terrorista o sobre bandes que segresten nens, i enviar-lo a tots els seus grups de WhatsApp. El missatge es convertirà aviat en un text viral que es difondrà massivament i que també pot abastar altres xarxes socials com Facebook i Twitter.

Però si els Mossos aconsegueixen arribar a l'inici de la cadena, detecten qui va ser la persona que va crear la història i constaten que ho va fer per mala fe, no el podran denunciar ni amb una multa ni per la via penal. La llei només preveu sancionar els missatges que atemptin contra l'honor de persones concretes o que busquin l'activació injustificada dels serveis d'emergències.