Un pur tràmit. En això es va convertir ahir la renúncia de l'alcalde de Girona, Albert Ballesta, que no va assistir al seu darrer ple, tot i que va enviar un correu electrònic de comiat als treballadors de l'Ajuntament. El vicealcalde, Eduard Berloso, va presidir el ple ordinari de març i es va limitar a donar compte de la renúncia del fins ara alcalde. L'únic partit que va intervenir va ser la CUP, que va lamentar que Ballesta no assistís al darrer ple i va criticar la "improvisació" i "desconcert constant" que ha viscut l'Ajuntament en els darrers dos mesos, tot demanant explicacions. La resta de partits van guardar silenci.

El ple va estrenar ahir horari, a les sis de la tarda. Un núvol de fotògrafs va envoltar Berloso, que ?exercia per primera vegada com a alcalde accidental. El vicealcalde va arribar abans de l'hora per situar-se al lloc de l'alcalde i evitar així la imatge d'una cadira buida. La sessió va començar de forma rutinària, tot i que degut a la situació extraordinària que viu l'Ajuntament Berloso va preferir no fer l'informe d'alcaldia, tal com es fa habitualment a l'inici dels plens.

La renúncia de Ballesta era el punt número 5. Berloso es va limitar a informar al ple de "la renúncia presentada pel senyor Albet Ballesta al càrrec d'alcalde i regidor de l'Ajuntament de Girona". El punt no s'havia de votar, però la portaveu de la CUP, Laia Pèlach, va demanar poder parlar. "Ens sap greu que el senyor Ballesta no estigui aquí", va començar. Pèlach va agrair al ja exalcalde la feina feta durant els seu breu pas per l'Ajuntament, tot i que va lamentar la "improvisació" i "el desconcert constant" que ha patit el consistori. Tot i això, va lamentar que s'hagi posat tota la culpa sobre Ballesta, i creuen que la responsabilitat ha estat també dels partits. "Ha estat un exemple de com no s'han de fer les coses, prioritzant l'interès de partit per sobre el de ciutat i amb opacitat i manca de transparència", va lamentar. Segons Pèlach, tot plegat ha afectat seriosament l'Ajuntament i ha fet un "flac favor" a la institució.

Malgrat que Ballesta no va assistir al ple, sí que es va acomiadar, via correu electrònic, dels treballadors municipals. L'exacalde admet errors, però assegura que "s'ha volgut donar una imatge" d'ell que no es correspon amb la realitat i confia que el temps "posarà les coses al seu lloc".

El ple, però, no va fer cap més referència a Ballesta. Ni per elogiar-lo ni per criticar-lo. Berloso va dirigir la sessió ordinària assessorat de prop per Marta Madrenas, que divendres es convertirà en alcaldessa. Malgrat que el pacte amb el PSC encara no es va visualitzar, sí que van decidir deixar sobre la taula l'aprovació del reglament de polítiques municipals d'igualtat de gènere, tot argumentant que l'àrea de Serveis Socials tindrà una nova direcció a partir de la setmana que ve. Els socialistes, a més, van declinar intervenir en el torn de precs i preguntes.

La CUP, per la seva banda, va considerar que el nou cartipàs és "molt complicat" i va lamentar que l'equip de govern no els l'hagi presentat. Davant d'això, Madrenas va recordar que, abans de la roda de premsa de presentació, van enviar-lo per correu electrònic a tots els portaveus, i que ella mateixa va trucar a Pèlach per explicar-l'hi però que no va rebre resposta, de manera que es van emplaçar a parlar-ne després del ple d'ahir. "D'això no es pot desprendre que no hem volgut informar", va afirmar.

Per la resta, va ser un ple absolutament ordinari. Bàsicament es van debatre sis mocions, dues de les quals ciutadanes, i l'oposició (excepte PSC i PP, que volia preguntar a Joan Alcalà però no hi era) no es va estalviar precs ni preguntes. Malgrat que tot canviï, hi ha coses que segueixen igual.