La CUP ha registrat aquest matí 2.130 signatures que ha recollit en el darrer mes per demanar a l'Ajuntament de Girona que municipalitzi els serveis funeraris. La formació ha impulsat una iniciativa ciutadana i ha recollit el suport suficient per forçar el consistori a obrir una comissió informativa i portar les conclusions al ple, tal i com recull el reglament de la participança. La CUP ja va presentar una moció al ple de febrer per canviar la gestió dels serveis funeraris a la ciutat, però no va aconseguir prou suports per tirar-la endavant. No obstant això, sí va sumar el vot positiu dels quatre regidors socialistes, que ara s'han integrat al govern de CiU. Per això, la portaveu de la CUP, Laia Pèlach, ha instat el PSC a "convèncer" el seu soci de govern i mantenir el suport que els va mostrar llavors.

A la ciutat de Girona una única empresa privada presta els serveis funeraris. La CUP va portar al ple de febrer una moció per demanar que es canviï el model de gestió perquè, segons denunciava, de mitjana un enterrament costa uns 6.000 euros i, a més, el servei és "deficient". Amb l'objectiu d'abaratir costos, el partit proposava la creació d'una comissió per estudiar altres fórmules de gestió. Entre les diverses possibilitats, la formació aposta per la municipalització.

A més, l'ordenança sobre prestació de serveis funeraris i el reglament dels cementiris no s'ha actualitzat, tot i que la llei es va modificar el 2010. Per això, la formació també demanava derogar aquesta ordenança i canviar-la per una de nova. La moció no va prosperar, tot i sumar els suports del PSC i ERC.

Després d'aquell debat, la CUP va anunciar que seguiria reclamant aquests canvis i va impulsar una iniciativa ciutadana, prevista en el reglament de la participança. Per a fer-la prosperar, cal almenys l'1% dels gironins censats majors de 16 anys la subscriguin.

"Un servei digne a preus justos"

Les signatures s'han recollit tant presencialment com a través de la plataforma Change.org i aquest matí s'han registrat a l'ajuntament. Finalment, s'ha superat amb escreix el mínim que requereix el reglament (unes 800 signatures en relació al cens de la ciutat) i la formació n'ha presentat 2.130. La iniciativa ciutadana demana, concretament, que l'ajuntament assumeixi la prestació dels serveis funeraris amb l'objectiu d'assolir "un servei digne i amb preus justos".

Passos a seguir abans d'un nou debat al ple

Ara un cop s'han registrat les signatures, s'obre un mes de termini d'exposició pública. Llavors, el reglament estableix que s'ha de tractar el tema en una comissió informativa de l'àrea corresponent (en aquest cas hauria de ser la de Sostenibilitat, segons la CUP). La portaveu, Laia Pèlach, ha explicat que volen que aquesta comissió sigui pública i hi pugui assistir qualsevol ciutadà. Segons afirma, és una possibilitat que preveu el reglament i, com a CUP, així ho demanaran.

Insten el PSC a donar-los suport

L'informe que se n'extregui d'aquesta comissió s'haurà de debatre al ple, on s'ha d'incloure com un punt més de l'ordre del dia i, per tant, s'ha de sotmetre a votació. La portaveu del partit ha recordat que quan van votar la moció al ple de febrer el PSC va donar-los suport. Ara els socialistes formen part de l'equip de govern i, per això, Pèlach els ha instat a "convèncer" el seu soci de govern per tal que les conclusions d'aquesta comissió informativa s'aprovin i es facin passos tant per derogar l'actual ordenança com per canviar el model de gestió dels serveis funeraris.

Pèlach ha argumentat que d'ençà del debat iniciat arran de la moció de la CUP han nascut d'altres iniciatives per forçar aquest canvi. Una d'elles és una instància presentada per l'associació Ex fune que demana també un canvi de gestió i posa de relleu "les irregularitats" de l'actual servei prestar per Memora. Aquesta instància també s'ha adjuntat en la documentació entrada aquest dimecres al registre.

Així mateix, també han incorporat un informe que ha redactat el defensor de la ciutadania sobre la necessitat de fer nova l'ordenança sobre prestació de serveis funeraris. Pèlach ha recordat que han demanat fins a tres vegades un informe al secretari municipal (la primera petició és del novembre de l'any passat) per saber si l'ordenança és correcta i en quins aspectes cal modificar-la. També han inclòs aquesta petició en la documentació.