Francisco Belil, vicepresident de la Fundació Bertelsmann, presideix la Fundació Princesa de Girona des de l'1 de juliol de 2015, quan va prendre el relleu de l'empresari Antoni Esteve.

Què es farà, exactament, aquest juliol a Girona?

Es farà l'esdeveniment anual que culmina tota una temporada en presència del Rei i la Reina, els patrons... tot això continuarà igual. El que traiem és la marca Fòrum Impulsa, perquè ja l'utilitza molta altra gent. I perquè, estratègicament, els joves ens demanen projectes transformadors que ajudin de veritat i no només projectes que siguin bonics i per passar-s'ho bé. Després de la crisi, els joves veuen que necessiten eines per tenir una feina i poder-se guanyar la vida.

En els últims anys, Barcelona ha anat guanyant pes en la direcció de la Fundació, mentre que Girona se n'ha desvinculat una mica.

Jo no ho veig exactament així, perquè continuem amb els patrons de Girona que teníem al començament. Volem potenciar la nostra presència a Girona. Per això volem tenir més recursos, anar al centre de la ciutat, estudiar molt bé quines iniciatives volem impulsar... per exemple, aquest dissabte fem la First Lego League, amb l'ajuda de la Universitat, i volem continuar impulsant iniciatives com els premis Yuzz, les activitats matemàtiques... Els patrons que tenim ara, si sumem la xifra de vendes que fan al conjunt d'Espanya, són més de 100.000 millons d'euros. I si mirem la plantilla de tots els patrons plegats, passem de mig milió de persones. Això és un luxe per a nosaltres, quina altra Fundació catalana ho pot dir?

També col·laboren amb la Universitat.

Amb la Universitat continuem treballant molt bé. Tenim la Càtedra FPdGI joves Emprenedors, finançada per nosaltres, que ja ha començat a treballar i volem impulsar-la perquè faci moltes coses pel bé del jovent.

L'Ajuntament de Girona va aprovar una moció reclamant que es canviessin el nom i amenaçaven de retirar-los el suport si no ho fan. Com ho valoren?

En principi, el nostre nom ve donat pel Patronat. Som una iniciativa de la societat civil i el Patronat és l'únic que pot canviar el nom. Està molt bé que l'Ajuntament digui coses, però al final la iniciativa és del Patronat. De tota manera, jo no crec que el nom sigui tan rellevant. L'important és que el jovent de Girona necessita ajuda i que la Fundació, gràcies als patrons i al suport del rei i la reina, està fent una tasca molt important i la seguirà fent encara més en el futur. Per tant, hem de dedicar-nos a fer aquesta tasca i que el soroll al voltant de la Fundació no distregui ningú de fer la tasca principal, que és ajudar els joves.

Tenen previst organitzar activitats fora de Girona?

Sí, la nostra idea és dur activitats arreu de l'Estat. Aquest any tenim previst anar a cinc ciutats espanyoles, perquè la idea és fer d'ambaixadors de Girona en l'àmbit estatal i també internacional. Per exemple, aquest any tenim previst anar a Barcelona, València, Madrid, Granada i Saragossa. I anirem anant a diferents ciutats, perquè la nostra idea és, des de les arrels de Girona, obrir-nos primer a àmbit nacional i després també a l'internacional.

Això es pot interpretar com que la Fundació vol «marxar» de Girona.

Al contrari. Les nostres arrels són aquí, les hem de cuidar i les cuidarem, però l'arbre ha de créixer i les branques no es poden quedar a Girona, sinó que s'han d'estendre a tot el territori nacional.

Se senten ben acollits per la societat gironina?

Ens agrada molt estar aquí, ens sentim com a casa. A més, la meva mare és de Creixell i m'hi sento molt vinculat. Ens hi trobem molt bé, però a vegades ens agradaria que no ens distraguessin de la nostra tasca amb soroll que no és productiu. ?Nosaltres som i serem elegants, però també hem d'entendre que el soroll no ajuda ningú.