Un mes de marge per desallotjar el Bloc Salt

La PAH Girona-Salt es manté ferma en reclamar lloguers socials per a les famílies que hi viuen

22.03.2016 | 16:17
Un mes de marge per desallotjar el Bloc Salt

El Jutjat d'Instrucció 3 de Girona ha donat un mes de marge al bloc Salt i ha posposat el desallotjament voluntari de l'edifici fins al 20 d'abril. Als diferents pisos hi viuen 21 adults i 25 nens i la PAH Girona-Salt ja ha avançat que, tot i que decisió del jutjat els suposa un respir, no pensen abandonar els habitatges. La seva portaveu, Marta Afuera, ha aprofitat aquest nou termini per tornar a reclamar lloguers socials per a totes les famílies del bloc i demana a l'Ajuntament de Salt (Gironès) que els ajudi a aconseguir-los. En paral·lel, la plataforma també continua batallant al jutjat, i ha presentat diversos recursos per intentar aturar de totes totes el desallotjament. La casualitat, precisament, ha volgut que l'amenaça d'un nou desallotjament hagi arribat just quan fa tres anys que la PAH va ocupar l'edifici del carrer Doctor Castany per primera vegada.

El jutjat entén que és "proporcionat i adequat" ajornar el desallotjament del bloc Salt obeint a motius de forma. És a dir, perquè totes les famílies que viuen a l'edifici tinguin coneixement de la notificació de l'ordre que els obliga a marxar-ne.

El nou termini perquè se'n vagin voluntàriament acabarà el 20 d'abril. A la pràctica, doncs, dóna un mes de marge a les famílies, però si entremig no hi ha moviments, el desallotjament serà efectiu. És a dir, que els Mossos d'Esquadra podran entrar al bloc per fer fora les famílies que s'estan als diferents pisos (en total, 21 adults i 25 nens).

La portaveu de la PAH Girona-Salt, Marta Afuera, ha reiterat que les famílies del bloc Salt no tenen cap intenció de marxar-ne. Assegura que aprofitaran aquests 30 dies per trobar una solució, que per a la plataforma passa per aconseguir lloguers socials per a tots els qui s'estan a l'edifici.

De fet, aquest dilluns al vespre la plataforma es va reunir amb l'Ajuntament de Salt, i ja va demanar al consistori que els recolzés per aconseguir el seu objectiu. "Els vam demanar que tinguessin una actitud decidida a l'hora de pressionar la Sareb perquè accedeixi a destinar el bloc a lloguer social, i que les famílies que hi viuen puguin regularitzar la seva situació", ha dit Marta Afuera.

"Edificis com aquest, en mans del banc dolent, s'han acabat pagant amb diner públic", ha criticat la portaveu de la PAH. I hi ha afegit: "Per tant, pensem que s'han de destinar a un benefici social, i no que la Sareb els mantingui per vendre'ls a fons voltor o tornar-hi a especular d'aquí a uns anys".

En paral·lel a aquestes gestions, la PAH Girona-Salt tampoc abandona el terreny judicial. De fet, Marta Afuera ja ha avançat que els seus advocats ja han presentat recursos davant del Jutjat d'Instrucció 3 reclamant suspendre de totes totes el desallotjament de l'edifici del carrer Doctor Castany.

La casualitat ha volgut que aquesta nova lluita pel bloc Salt arribi just quan fa tres anys que la PAH va ocupar per primer cop l'edifici. Aleshores, el bloc es va convertir en l'emblema de la lluita contra els desnonaments, però per ordre judicial, els Mossos d'Esquadra ja el van desallotjar el desembre del 2013. El maig passat, una cinquantena de membres de la PAH Girona-Salt es van tornar a apoderar de l'edifici.

Marta Afuera diu que viuen aquest aniversari amb un regust "agredolç". "Per una banda, estem contents per la pròrroga de desallotjament ordenada pel jutjat fins al 20 d'abril, però per l'altra veiem com administracions i poders econòmics continuen desnonant persones", ha conclòs.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema