Fa més de dos mesos, el passat 14 de gener, els actuals consellers de la Generalitat van prendre possessió del càrrec. El mateix dia també es van anunciar els secretaris generals de cada Departament i poc després ja es van confirmar tant alguns directors generals com els delegats del Govern català al territori. En el cas de la demarcació de Girona, es va informar que Eudald Casadesús repetiria com a delegat. Des de llavors, a part de Casadesús, també s'han nomenat els directors dels diferents Serveis Territorials de la Generalitat a Girona. Tots excepte un: el delegat de Salut. Es tracta d'un càrrec que hauria de proposar ERC, ja que el Departament de Salut -encapçalat per Toni Comín- està en mans de la formació republicana.

El delegat del Govern català a Girona, Eudald Casadesús, va assegurar ahir: «No em consta que hi hagi cap proposta sobre la taula», fent referència al director dels Serveis Territorials de Salut. Casadesús va explicar que, de moment, s'ha nomenat provisionalment una funcionària del Departament que assumeix la tasca del delegat de Salut. Des del passat 3 de març, quan el fins aleshores director dels Serveis Territorials de Salut a Girona, Josep Trias, va deixar el càrrec, Teresa Lapiedra és la gerent -en funcions- de la regió sanitària. A part del càrrec provisional que ara ocupa, Lapiedra és la cap de la unitat de compra i de control de gestió del Servei Català de la Salut a Girona.

Malgrat tot, Casadesús va destacar que es tracta d'una situació «provisional» i que és una funcionària que «fa molts anys» que treballa als Serveis Territorials de Salut a Girona. Casadesús va afegir que es busca «un perfil nou» per ocupar el càrrec de delegat de Salut. Pel que fa a la causa que es tracti de l'únic director dels diferents Serveis Territorials pendent de nomenar, Casadesús va recordar que és imprescindible que la persona que assumeixi el lloc sigui un funcionari de nivell A. «La normativa és aquesta, tot i que seria millor que la persona es pogués nomenar independentment de si és funcionària o no», va considerar ahir el delegat de la Generalitat a Girona.

Fonts d'ERC van subratllar ahir que la formació republicana continua treballant per trobar «la millor opció possible» per ser el delegat de Salut. Ara bé, altres fonts van apuntar que algunes persones no han acceptat assumir el càrrec tenint en compte que està previst que aquesta legislatura del Govern català duri, aproximadament, uns 18 mesos.

Raül Morales a Governació

A l'espera que es concreti el nou delegat de Salut, a partir del proper 1 d'abril s'ocuparà el càrrec de director dels Serveis Territorials de Governació, Administracions Públiques i Habitatge a Girona. Raül Morales, que és exgerent del Consell Comarcal del Ripollès i que fins ara treballava com a funcionari a aquest ens, assumirà el lloc en substitució de Maria Assumpció Rodríguez, que ha estat la delegada de Governació els últims dos anys (les darreres setmanes en funcions).

Pel que fa a la resta de directors dels Serveis Territorials a Girona, des de finals de gener i fins fa uns dies, s'han anunciat els delegats de cada Departament (excepte a Salut). A part de Casadesús i Morales, l'inspector Josep Polanco va substituir Albert Bayot com a director dels Serveis Territorials d'Ensenyament. Maria Assumpció Gil, exsubdirectora del SOC, va ocupar el lloc de l'exalcalde de Girona Albert Ballesta com a directora dels Serveis Territorials d'Interior, mentre que Pere Saló va passar a ser director de Territori i Sostenibilitat a Girona. Francesc Ten va ser nomenat delegat de Cultura, l'exdelegat de la Generalitat Jordi Martinoy de Justícia i Marta Casacuberta de Treball, Afers Socials i Famílies. Ferran Roquer va repetir com a director dels Serveis Territorials d'Empresa i Coneixement a Girona i Elisenda Guillaumes va ser nomenada directora d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.