Girona enllesteix el primer reglament municipal d´igualtat

S'aposta per reparar el dèficit de coneixement de l'aportació de les dones a la ciutat i la participació paritària

11.04.2016 | 07:03

L'Ajuntament de Girona ha elaborat el primer Reglament de polítiques d'igualtat de gènere, que es porta a aprovació en el Ple municipal de dilluns. És un document d'igualtat efectiva de dones i homes, que fa una «aposta decidida» per a l'aplicació d'una perspectiva de gènere; la reparació del dèficit de coneixement de l'aportació de les dones a la ciutat; a favor de la transversalitat, l'equilibri i la responsabilitat compartida en la vida civil i familiar; l'eradicació de la violència de gènere; l'enfortiment del potencial i l'autonomia per superar situacions d'infravaloració; la democràcia i la participació paritària en les qüestions públiques; la justícia social i la distribució equitativa dels recursos; l'acció positiva i l'ús no sexista del llenguatge.
La primera tinenta d'alcalde i regidora d'Igualtat, Drets Socials, Treball i Seguretat, Sílvia Paneque, posa en valor que «una de les primeres mesures que emprèn l'àrea sigui el reglament en pro de la igualtat de gènere». L'Ajuntament aplica polítiques de gènere des de 1998 per fomentar i garantir la igualtat de gènere i d'oportunitats, així com evolucionar cap a les relacions de persones entre iguals. La corporació ha aplicat quatre plans de gènere: el Pla Municipal d'Igualtat d'Oportunitats (2001); el Pla Transversal de Gènere (2003 i 2007); i el Pla de Gènere (2011). Al mateix temps ha creat el Servei d'Atenció de Víctimes de Violència Masclista (l'any 2002) i el Servei Integral d'Atenció a les Dones (SIAD) el 2009.
«És una política que ha tingut com a objectius essencials des del 1998 donar visibilitat a les aportacions femenines a la ciutat, el foment de la plena coresponsabilitat, la paritat efectiva i l'eradicació de la violència. I que ara s'havia d'actualitzar i renovar amb aquest reglament», ha afegit Paneque.
Per concretar els objectius, el Reglament modifica els altres reglaments i ordenances per adaptar-los a la llei (composició paritària de consells municipals i jurats; clàusules de contractació, honors i distincions; denominacions d'organismes; subvencions i ajudes; i plans sectorials, entre altres). Alhora eleva a la condició de norma general pràctiques d'igualtat ja implementades a les àrees de govern com a conseqüència de l'aplicació dels plans de gèneres des de 2001. El Reglament crea també un Consell d'Igualtat de Gènere que recull l'experiència de l'antiga Comissió Ciutat i Igualtat, en funcionament des de 2002, amb el propòsit que es converteixi en un mecanisme de participació en les polítiques de gènere de les entitats amb implicació en l'àmbit de la igualtat a la ciutat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Girona

Els Marrecs assajen a les escales de la catedral
Els Marrecs assajen a les escales de la catedral

Els Marrecs assajen a les escales de la catedral

La colla castellera tindrà més protagonisme que mai a les Fires de Girona

Els expositors llueixen la seva recuperació i ocupen un 14% més d´espai a la Fira de Mostres

Els expositors llueixen la seva recuperació i ocupen un 14% més d´espai a la Fira de Mostres

El certamen vol atraure més públic jove i comptarà amb una nova zona per potenciar la gastronomia...

Salt utilitzarà feromones de llop per allunyar els senglars de les hortes

Salt utilitzarà feromones de llop per allunyar els senglars de les hortes

L'Ajuntament combinarà el repel·lent biològic amb una tanca electrificada per impedir que entrin a...

Inici dels quaranta anys de l´escola d´adults

Inici dels quaranta anys de l´escola d´adults

Una taula rodona a la biblioteca Carles Rahola va servir ahir per donar el tret de sortida a les...

Freixas presenta el monogràfic de St. Feliu

Freixas presenta el monogràfic de St. Feliu

L'historiador Pere Freixas va presentar ahir el llibre La basílica de Sant Feliu. Primera...

Recullen firmes perquè es denunciï Adif per la inseguretat del TAV

Recullen firmes perquè es denunciï Adif per la inseguretat del TAV

Veïns de Sant Narcís reclamen a l'Ajuntament que estudiï anar ja al jutjat i aturar, si cal, el...

Enllaços recomanats: Premis cinema