La Fundación Tomillo ha estat el col·lectiu guanyador del premi Fundació Princesa de Girona 2016 en la categoria d'Entitat, per la seva tasca en l'abordatge de la inclusió, des de les fases més inicials de la integració laboral fins l'emprenedoria.

El guanyador s'ha donat a conèixer aquesta tarda en un acte celebrat a la seu de la Fundació Secretariat Gitano, que va ser l'entitat guardonada amb aquest premi en l'edició anterior, i ha estat presidit per la Reina Letizia.

Els membres del jurat han estat la directora general adjunta de la Fundació Bancària La Caixa, Elisa Durán; el coordinador general de Creu Roja Espanya, Toni Bruel; el director de la Fundació Marianao, Josep Torrico; el director general de la Fundació Èxit, Nacho Sequeira; i la catedràtica de ciència experimental de la Universitat de Girona Anna Maria Geli.

La Fundación Tomillo va sorgir fa 32 anys amb l'objectiu de donar suport a joves vulnerables a la formació i l'ocupabilitat en tot l'àmbit estatal. Forma part de diferents xarxes socials de promoció laboral i en l'any 2014 va atendre a un total de 25.650 persones.

Aquests premis reconeixen la trajectòria innovadora i exemplar de joves entre 16 i 35 anys i la d'una entitat que treballi en favor d'ells. Compta amb cinc categories: Art i Lletres, Empresa, Investigació Científica, Entitat i Social.

Per a la present edició, que és la setena convocatòria d'aquests guardons i els guanyadors s'estan donant a conèixer fins al 5 de maig, s'han presentat un total de 209 candidatures, 29 d'elles en la categoria d'Entitat.

El passat 17 de març ja es van donar a conèixer els guanyadors "ex aequo" del Premi Princesa de Girona Arts i Lletres 2016, que van ser el percussionista i director d'orquestra Andrés Salat i la poetessa Elena Medel.

Després, el 5 d'abril, el jurat va concedir el premi en la categoria Empresa a Sergio Álvarez Leiva, CEO d'CartoDB, per la seva proposta cartogràfica que permet visualitzar i analitzar en mapes grans quantitats de dades recollides per tot tipus de dispositius mòbils.

Posteriorment, el 19 d'abril, es va anunciar el premi Investigació Científica, destinat a la química Sílvia Osuna Oliveras, per la seva contribució a la reducció de costos en la producció de fàrmacs gràcies a l'acció sobre els enzims mitjançant la química computacional.

Després de conèixer el nom guanyador d'aquesta edició en la categoria Entitat, ha tingut lloc un col·loqui en el qual ha participat el director general de la Fundació Èxit, Nacho Sequeira, i la presidenta de la Fundació Trilema, Carmen Pellicer, en el qual s'han debatut propostes laborals inclusives.

El lliurament d'aquests premis tindrà lloc a la cerimònia anual que la Fundació Princesa de Girona celebrarà el dia 1 de juliol, sota la presidència dels Reis.