El Govern ha anunciat que es presentarà en el recurs d'inconstitucional del Govern contra la Llei de creació del municipi de Medinyà (Gironès).

L'executiu català ha comunicat que la creació del municipi és en realitat "una restitució" perquè Medinyà va tenir existència autònoma fins a 1972, quan "un consistori franquista i en contra de la postura majoritària dels veïns" va aprovar la seva incorporació al municipi limítrof de Sant Julià de Ramis.

El Govern sosté que Medinyà compleix amb els requisits exigits per convertir-se en municipi per tractar-se d'un "nucli clarament diferenciat, amb característiques pròpies i dotat dels serveis i les infraestructures associades".

La Generalitat a més considera que el recurs d'inconstitucionalitat del Govern espanyol suposa "una ingerència en les seves competències en matèria de règim local, atribuïdes per la Constitució i l'Estatut d'Autonomia, i un atac a la sobirania del Parlament", que va aprovar la Llei 8/2015 del 10 de juny per "àmplia majoria".

El Govern també ha al·legat que el mateix Ministeri de Justícia ha reconegut "de forma expressa" la creació del nou municipi amb l'Ordre JUS/227/2016, de 16 de febrer, per la que es disposa l'entrada en funcionament del Jutjat de Pau de Medinyà.

El Consell de Ministres va aprovar el passat 11 de març recórrer al Tribunal Constitucional (TC) la creació del municipi de Medinyà, amb 850 habitants, per considerar que incorre en "inconstitucionalitat indirecta" de la Llei de Bases de Règim Local, on s'estableix que un nou ajuntament ha de tenir almenys 5.000 habitants.

El Govern va estimar que la Llei de creació del nou municipi vulnera els articles 13.2 i 9 de la Llei reguladora de les Bases de Règim Local, dictada a l'empara de l'article 149 de la Constitució, que contempla que la creació o supressió de municipis, així com l'alteració de termes municipals, es regularan per la legislació de les comunitats autònomes sobre règim local, encara que respectant sempre les regles bàsiques que estableix l'esmentada Llei.