barretades

Apàtrides

02.05.2016 | 07:21
Apàtrides
Apàtrides

En els darrers anys he intentat reflexionar sobre la idea de "pàtria", m'hi he ensopegat diverses vegades i m'he adonat que molta gent en defuig sense pensar-hi massa. La pàtria és un lloc comú, potser el més comú dels llocs, és el poble on hem nascut, la terra dels pares, un indret on ens sentim identificats i del qual formem part, culturalment, emocionalment i de dret. La paraula pàtria prové de "pater" i en deriven altres nocions que potser són les que fan més por, com patriota, patrioter o patriòtic.
Sempre m'ha agradat la manera com l'escriptor francès Jules Renard -gran creador de frases rodones- desenvolupava aquest concepte. Ell deia que la pàtria era tot allò que podem abastar passejant a peu al voltant del nostre poble un diumenge a la tarda. És una explicació volgudament reduccionista, potser per desdramatitzar, però a mi em sembla la millor definició del terme en abstracte.
Si anem a concretar, ja es fa molt més difícil, perquè la realitat ens porta per viaranys sinuosos. De fet, la "pàtria" crec que només es pot esclarir a la inversa.
A mi m'ho va fer veure un supervivent del camp d'extermini de Mauthausen quan, en ser preguntat en un programa radiofònic, va respondre el següent: "el moment més trist, més dur de la meva vida va ser just després de l'alliberament del camp, quan en arribar a París ens vam adonar que a nosaltres -els republicans espanyols- no ens esperava ningú, no ens podien repatriar perquè érem apàtrides".
I segurament és així, només es valora el que tenim quan ja no ho tenim. Tot això m'ha vingut al pensament avui quan llegia a la premsa l'informe sobre el padró provisional de la demarcació de Girona, que venia il·lustrat amb un quadre on es detallava la població estrangera per nacionalitats: a baix de tot, en el lloc vint-i-tres, hi figuraven set persones que constaven com a "apàtrides". M'agradaria conèixer-los, perquè segurament només ells són capaços d'explicar-nos avui en dia què és això de la "pàtria".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Girona

Adjudiquen per sorteig els 26 pisos del bloc Salt que es destinaran a lloguer social

Adjudiquen per sorteig els 26 pisos del bloc Salt que es destinaran a lloguer social

Els habitatges s'han dividit en tres grups, en funció del nivell de rendes de les persones i...

Una ferida en un xoc a Girona

Una ferida en un xoc a Girona

La víctima va ser traslladada en ambulància a l'hospital Josep Trueta

Girona, reserva espiritual d´occident

Girona, reserva espiritual d´occident

L'afer del cartell del circ Raluy a Girona ens torna als temps de la censura franquista

Girona aportarà diners per arreglar la comporta de la Pilastra de Bescanó

Girona aportarà diners per arreglar la comporta de la Pilastra de Bescanó

L'objectiu és acabar amb les filtracions i poder garantir l'abastiment d'aigua al llarg del...

El repte global del sobreenvelliment

El repte global del sobreenvelliment

L'Auditori de la Coma Cros de Salt ha acollit durant dos dies diferents conferències i tallers,...

Enllaços recomanats: Premis cinema