TEMPS DE FLORS

Girona s'obre de bat a bat per lluir el «gran jardí d'Europa»

La inauguració es va fer, com es tradició, a les escales de la Catedral, engalanades amb portes i finestres obertes de ciutats d'arreu del món

09.05.2016 | 07:10
Girona s'obre de bat a bat per lluir el «gran jardí d'Europa»

La ciutat enceta nou dies de moviment al Barri Vell on es combinen les eternes pedres i llegendes dels edificis patrimonials amb projectes florals i sensorials innovadors en una exposició que compta amb 179 muntatges en 134 espais i que s'allargarà fins al 15 de maig.

Si Girona és ciutat de festivals, Temps de Flors ho és per excel·lència. Festival floral i sensorial. I festival de gent. Nou dies de projecció a l'exterior amb la ciutat oberta de "bat a bat". Res millor per allò de: "Girona heroica i senyora ciutat immortal, orgull dels catalans... Girona, t'enamora a tu m'enamora a mi, i a tots ens enamora ". A ritme de la sardana de Ricard Vilarasau, la ciutat va donar per inaugurada una nova edició de Temps de Flors, en un acte matinal a peu de la Catedral.

Les escales de la icona patrimonial gironina estan engalanades amb una catifa de gespa i una quinzena de portes i finestres obertes de diferents ciutats, en un projecte batejat com "Girona, obre una finestra al món" de Mercè Martí Dellundé. La ciutat està oberta per "mostrar al món el nostre patrimoni barrejat amb projectes que cada anys sorprenen i que a més de flors, tenen olors, llum, colors, olfacte...", va exposar l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que estava acompanyada per l'alcaldessa d'Albi, Stéphanie Guiraud-Chaumeil, que va dirigir-se als presents en català. També hi havia el conseller de Cultura, Santi Vila, que va seguir la inauguració discretament. Entre els representants municipals, destacava l'absència de regidors de la CUP. A la part alta de l'escalinata, durant uns segons es va poder veure una pancarta de suport a uns activistes, però la policia va agafar-la.

Aquests dies, Girona és "el gran jardí d'Europa", va assegurar la regidora de Promoció Econòmica, Desenvolupament Local i Turisme, Glòria Plana, que, com l'alcaldessa, va agrair la feina als voluntaris, als propietaris de patis i a les entitats que cada any fan possible "aquest projecte compartit.

Va ser una primera jornada massiva de visitants, amb cues a molts punts i on el cel grisós va acabar respectant l'estrena del gran festival gironí. Aquest any, brillen els futurs banys urbans, denominats Aqva Gerunda, on s'aprecien murs d'època romana, a l'antic hospital dels clergues. El projecte inclou banyeres, piques i hortènsies.

Molts dels visitants van valorar molt positivament aquesta novetat. Un altre racó que s'estrena enguany era la renovada llera del Ter a l'altura de Sant Ponç, on se simula una platja, amb còmodes cadires encarades al riu.

Hi hauria molts projectes per destacar. Almenys 179 en 134 espais. Molts patis de cases privades que normalment tenen la porta tancada amb pany i forrellat. Esglésies, escales, edificis institucionals i equipaments públics, carrers, passejos i jardins. Projectes d'arquitectes, interioristes, decoradors... d'alumnes de les escoles gironines. Cada cop més prenen importància i poden disposar de més espais per mostrar el eu talent. N'hi ha al carrer Nou, a la Casa Solterra, als Jardins de la Infància o al carrer Ferran el Catòlic. A més, 152 establiments llueixen aparadors amb motius florals

Poca flor a la Rambla
També hi ha absències. Els barris gironins allunyats del centre se solen queixar, en considerar-se exclosos. Però no no totes les protestes vénen de fora del nucli antic. Des de la mateixa rambla Llibertat, un dels principals eixos vertebradors del Barri Vell i centre neuràlgic de sector de la restauració, hi ha cert descontentament. L'any passat i aquest també, es considera que la decoració floral és escassa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Girona

Sara Montiel, abans i després de passar per mans de la censura
Girona, reserva espiritual d´occident

Girona, reserva espiritual d´occident

L'afer del cartell del circ Raluy a Girona ens torna als temps de la censura franquista

Una ferida en un xoc a Girona

Una ferida en un xoc a Girona

La víctima va ser traslladada en ambulància a l'hospital Josep Trueta

Les Fires tindran amb una trentena d´activitats per al públic infantil

Les Fires tindran amb una trentena d´activitats per al públic infantil

Les Fires de Sant Narcís comptaran amb una trentena d'activitats dirigides al públic infantil i...

Marc Fernández i Alexandra Prat guanyen el títol New Faces 2016

Marc Fernández i Alexandra Prat guanyen el títol New Faces 2016

El premi l'ha atorgat el centre comercial Espai Gironès en el marc de la tercera edició de...

Un gironí guanya una medalla d´or a l´Olimpíada Iberoamericana de Física

Un gironí guanya una medalla d´or a l´Olimpíada Iberoamericana de Física

Un exalumne de l'institut Vicens Vives, Iñaki Garrido, obté el millor resultat en la prova...

L´institut Vallvera crea la figura d´alumne-guia per donar suport als estudiants novells

L´institut Vallvera crea la figura d´alumne-guia per donar suport als estudiants novells

El centre de Secundària de Salt promou el voluntariat i la mediació entre el seu alumnat · Un dels...

Enllaços recomanats: Premis cinema