Restauradors mirant el cel. La pluja d'ahir i les previsions meteorològiques poc optimistes de la setmana fan que els restauradors de Girona depenguin, en gran part, de les gotes que el cel pot deixar caure en una de les setmanes més importants per a la ciutat. I mentrestant, els clients, més enllà dels patis plens de flors, busquen en els restaurants una petita taula aixoplugada on poder dinar.

La pluja intermitent d'ahir va fer complir part del tòpic que assegura que "carrers molls, calaixos eixuts". En aquest cas, podríem parlar de "carrers molls, terrasses buides". Un cop d'efecte en l'economia dels restaurants, pels quals, Temps de Flors pot fer augmentar la facturació fins a un 60% respecte a qualsevol altre cap de setmana, asseguren des d'un bar de la Rambla que només serveix menjar a la terrassa, deixant lliure la barra per a la cafeteria.

"De la nit al dia, d'anar al 120% a anar al 20%", deia Jordi Armengol, vicepresident de l'Associació d'Hostaleria de Girona i responsable de l'àrea de restauració, en referència al contrast de públic que van tenir al seu local, el bar +Cub, dissabte i ahir. Una tònica que repeteixen restauradors de tota la ciutat, que qualifiquen el dissabte com a "desbordant" o "exagerat". Restaurants com Le Bistrot, situat en el que ha estat batejat com un dels punts més romàntics de l'Estat, esperava ahir un 15% menys de clients respecte a dissabte, quan van servir a més de 235 comensals. "La previsió per avui (ahir pel lector) és inferior, tenim menys reserves", reconeixien des d'aquest local. D'altres parlen sense embussos i donaven la jornada d'ahir per pràcticament perduda, ja que els seus locals estan enfocats a la terrassa.

"El 80% de les terrasses de la ciutat no estan sota cobert", diu Armengol, "i aquests són els que més pateixen la pluja". Però fins i tot locals com L'Arcada, que disposa d'una àmplia terrassa sota les voltes de la Rambla, admetien que el dia d'ahir era "més fluix". I malgrat que la pluja va espatllar ahir els seus plans, l'augment de la demanda que comporta Temps de Flors els obliga a contractar més personal, que en el seu cas es tradueix en el doble de treballadors, passant dels 15 habituals als 30. De fet, diu Armengol, hi ha molts restaurants que contracten més personal aquests dies, una mitja d'una o dues persones per local. Tot i tractar-se d'una bona noticia per a l'economia, "resulta complicat trobar gent per a dues setmanes", explica Armengol. "A vegades és difícil gestionar aquest increment", argumenten des de l'Arpa.

La planificació d'horaris i treballadors es fa en funció de les previsions de visitants i, en alguns casos, en funció del temps, com és el cas del River.

Hotels satisfets

A qui de moment no afecta la pluja és als hotels, diu Josep Carreras, president de l'Associació d'Hoteleria de Girona, tot i reconèixer que "cal anar dia a dia".

A diferència dels restauradors, els hotels no tenen un augment en la facturació, ja que l'oferta hotelera és sempre la mateixa. No obstant això, reconeix que Temps de Flors "dóna impulsa a l'ocupació d'entre setmana", que fins dimecres se situa entorn al 85%, unes xifres similars a les d'agost. Carreras destaca que són "bones xifres" i assegura que enguany han registrat un repunt del nombre de visitants del sud de França i de localitats espanyoles com València, Madrid o poblacions d'Aragó, en comparació amb passades edicions. En aquest sentit, Carreras assegura que "es veu que els campanyes de promoció que s'estan fent funcionen".