L'Ajuntament de Girona va aprovar ahir la protecció del toc de campanes a les esglésies de la ciutat tot declarant-lo Bé Cultural d'Interès Local (BCIL). La proposta va venir de l'Associació de Veïns del Barri Vell, després que les queixes d'un hotel aturessin durant unes setmanes el so de les campanes de la Catedral durant la nit. La protecció arriba en un moment en què l'hotel ja ha dut aquesta qüestió al jutjat, de manera que, segons van remarcar els partits de l'oposició, el fet de ser considerades BCIL no impedirà que les campanes deixin de sonar si així ho resol el jutjat. El regidor d'Urbanisme, Joan Alcalà (CiU), va garantir que l'Ajuntament "continuarà treballant" en aquesta qüestió i va garantir que l'alcaldessa, Marta Madrenas (CiU), es posarà al capdavant per aconseguir-ho. La proposta va comptar amb el vot en contra d'ERC-MES i l'abstenció de la CUP-Crida per Girona.

L'Ajuntament ha decidit convertir el toc de campanes en BCIL emparant-se en la llei de regulació dels centres de culte. Ho ha fet a petició de l'Associació de Veïns del Barri Vell, que ho va demanar després que les queixes d'un hotel portessin l'Ajuntament de Girona a prohibir el toc nocturn de les campanes de la Catedral perquè s'incomplia la llei de protecció acústica. Davant les airades queixes dels veïns, que de seguida van condemanar la decisió perquè el toc de campanes és un element molt arrelat a la ciutat, l'Ajuntament va resoldre que les campanes tornessin a tocar tot basant-se en la llei de centres de culte, que exclou les campanes de la categoria de contaminació acústica.

Per tal de reforçar aquesta posició, el consistori ha acceptat protegir les campanes tot considerant-les BCIL. Ho ha fet, però, en un moment en què l'hotel en qüestió ja ha dut la seva queixa al jutjat, que haurà de ser qui resolgui la situació. Tot i això, l'equip de govern ha mostrat la seva voluntat de seguir dialogant amb els afectats per tal de poder resoldre la situació.

La regidora del PP, Concepció Veray, va aplaudir la decisió. "Les campanes de la Catedral i de qualsevol altra església formen part de la ciutat i dels seus sons ambientals", va indicar. Per això, va veure "correcte i encertat" convertir el seu repic en BCIL, però va advertir que "això no vol dir que el prolema estigui solucionat" i va alertar que el mateix problema es pot produir en altres esglésies de la ciutat. Per això, va instar el govern a "no abandonar el diàleg, la pedagogia i la voluntat de fer entendre la decisió que les campanes segueixin sonant". "Declarar el BCIL no soluciona una problemàtica amb la qual ens podríem tornar a trobar", va afirmar.

La CUP, per la seva banda, va abstenir-se. En primer lloc, va assegurar que si s'ha tirat endavant aquesta proposta és per "una mala gestió de l'equip de govern" i el conflicte generat amb l'hotel. Els independentistes van considerar que el so de les campanes no s'ha de veure alterat per la presència de turistes, però el regidor Lluc Salellas va lamentar que la proposta no es limités només a la Catedral sinó que es fes extensiva a totes les esglésies de la ciutat . "La Catedral fa 1.500 anys que existeix i les seves campanes sonen des de fa segles, per tant tenen un fet cultural que ha de preservar-se; però no acabem d'entendre la proposta de preservar totes les campanes, que no tenen un valor especial", va indicar.

Finalment, els regidors d'ERC-MES van votar-hi en contra perquè, segons va indicar el regidor Martí Terés, el so de les campanes no es fa de manera artesanal sinó que està automatitzat, i no han trobat enlloc on el toc automàtic estigui protegit. Per això, creu que no hi ha precedents que ho avalin i considera que "la situació actual no és mereixedora d'aquesta protecció".