La Sareb cedeix a la Generalitat els 30 pisos del Bloc Salt per a lloguer social

L'objectiu de l'Ajuntament és que siguin habitats al més aviat possible però sense que l'edifici s'estigmatitzi

11.05.2016 | 07:19
El Bloc Salt, en una imatge recent, poc abans que les famílies fossin reallotjades i l´abandonessin.
El Bloc Salt, en una imatge recent, poc abans que les famílies fossin reallotjades i l´abandonessin.

La Sareb -també coneguda com a "banc dolent"- ha cedit a la Generalitat els dos blocs de Salt que l'autodenominada PAH Girona-Salt ha estat ocupant de forma intermitent en els darrers tres anys. Es tracta de 30 habitatges situats al carrer Doctor Castany 91-93 que es destinaran a vivenda de lloguer social. En aquests moments, l'Ajuntament de Salt i l'Agència de l'Habitatge estan treballant per tancar l'acord d'ús de les vivendes, amb l'objectiu que puguin ser habitades al més aviat possible. "És una notícia boníssima per a Salt", assenyala l'alcalde, Jordi Viñas (ERC).

La Sareb ha cedit a l'Agència de l'Habitatge l'usdefruit dels habitatges dels dos blocs per un període de sis anys. L'objectiu de les administracions és convertir les vivendes en habitatges de lloguer social, tot i que tenen clar que no volen que el bloc s'estigmatitzi ni que es creïn "guetos". Per això, malgrat que hi haurà alguns pisos reservats per a situacions d'emergència, l'Ajuntament i Habitatge estan treballant per definir les condicions per accedir a aquestes vivendes, amb l'objectiu de poder atendre necessitats socials de diferents tipus. Entre els aspectes que es tindran en compte hi haurà la renda i l'edat dels demandants.

Segons explica Viñas, aquesta cessió suposa la culminació d'un treball que l'equip de govern, en mans d'ERC i IPS-CUP, va començar quan van entrar a l'Ajuntament, el passat mes de juliol. En aquells moments hi havia obert un procés per desnonar les famílies del bloc, i van veure que calia trobar una solució definitiva. Això, sumat a la mancança de pisos de lloguer social que hi havia al municipi, els va animar a lluitar per aconseguir la cessió del bloc per part de la Sareb.

Això, però, no va ser senzill. Habitatge, en un primer moment, ho va veure difícil, però tot i això les dues administracions van posar-se mans a l'obra per aconseguir-ho. El primer que calia era que les famílies que encara quedaven al bloc marxessin de forma pacífica, cosa que van aconseguir després de moltes negociacions amb la PAH. Finalment, el passat 25 d'abril, Habitatge i l'Ajuntament van arribar a un acord amb les famílies que vivien a l'edifici perquè acceptessin ser reallotjades en onze habitatges socials situats a Salt mateix i abandonessin l'edifici, cosa que ja han fet. En aquests moments, el bloc es troba buit i tapiat, a l'espera dels nous inquilins.

L'objectiu de l'Ajuntament és aconseguir que les vivendes puguin tornar a omplir-se al més aviat possible. Per això, ja porten temps negociant amb Habitatge les condicions per accedir-hi. Per tal d'adjudicar-les, obriran un concurs públic amb uns criteris que encara s'estan determinant i s'adjudicaran per ordre de puntuació.

El bloc Salt, que va ser ocupat per primer cop per la PAH el març de 2013, s'ha convertit en els darrers anys en un símbol de la lluita pel dret a l'habitatge tant a Salt com a les comarques gironines. La Sareb l'ha volgut desallotjar en diverses ocasions; la primera, a finals de 2013. El Tribunal Europeu de Drets Humans va frenar temporalment aquell desallotjament, fins que es garantís una vivenda alternativa per a les famílies més desfavorides. Un cop fet això, el desallotjament es va dur a terme, tot i que la PAH va tornar a ocupar l'edifici uns mesos després. Ara tornaven a tenir una ordre de desnonament, però van arribar a un acord per reallotjar les famílies abans que es portés a terme.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Girona

Girona, reserva espiritual d´occident
Girona, reserva espiritual d´occident

Girona, reserva espiritual d´occident

L'afer del cartell del circ Raluy a Girona ens torna als temps de la censura franquista

Una ferida en un xoc a Girona

Una ferida en un xoc a Girona

La víctima va ser traslladada en ambulància a l'hospital Josep Trueta

Les Fires tindran amb una trentena d´activitats per al públic infantil

Les Fires tindran amb una trentena d´activitats per al públic infantil

Les Fires de Sant Narcís comptaran amb una trentena d'activitats dirigides al públic infantil i...

Marc Fernández i Alexandra Prat guanyen el títol New Faces 2016

Marc Fernández i Alexandra Prat guanyen el títol New Faces 2016

El premi l'ha atorgat el centre comercial Espai Gironès en el marc de la tercera edició de...

Un gironí guanya una medalla d´or a l´Olimpíada Iberoamericana de Física

Un gironí guanya una medalla d´or a l´Olimpíada Iberoamericana de Física

Un exalumne de l'institut Vicens Vives, Iñaki Garrido, obté el millor resultat en la prova...

L´institut Vallvera crea la figura d´alumne-guia per donar suport als estudiants novells

L´institut Vallvera crea la figura d´alumne-guia per donar suport als estudiants novells

El centre de Secundària de Salt promou el voluntariat i la mediació entre el seu alumnat · Un dels...

Enllaços recomanats: Premis cinema