La formació professional va en augment a les comarques gironines. Des del curs 2010-2011, ha crescut un 34% el nombre d'alumnes matriculats a cicles formatius de grau mitjà i grau superior. Això fa que, per al curs 2016-2017, el Departament d'Ensenyament hagi creat 750 places noves per adaptar-se a la demanda. Per al curs vinent s'oferiran un total de 7.830 places per a cicles de grau mitjà (300 més que enguany) i 4.830 de grau superior (+450). En total, s'oferiran 104 cicles diferents. Pel que fa a les places de batxillerat, es mantenen idèntiques (8.715). Una de les apostes del departament és per la formació dual, on els alumnes fan un 33% de les hores en una empresa. El curs vinent hi haurà 47 cicles en aquesta modalitat i s'oferiran 800 places. Més de la meitat dels instituts gironins fan algun curs en modalitat dual.

El director dels serveis territorials d'Ensenyament, Josep Polanco, ha presentat aquesta tarda l'oferta d'estudis postobligatòria que tindran els 5.823 alumnes que aquest any acaben de cursar l'ESO. Polanco ha ressaltat que el 90% dels alumnes gironins aconsegueixen superar l'educació obligatòria i surten de l'institut amb el títol de l'ESO sota el braç i que, dels que decideixen seguir estudiants, un 60% es decanta per fer batxillerat i el 40% restant aposta per la formació professional. L'oferta de cicles formatius ha anat en augment en els darrers cursos, també perquè la demanda ha crescut. Si es comparen les dades de matriculació del curs 2010-2011, es veu com llavors es van apuntar a algun dels cicles formatius un total de 6.449 alumnes, mentre que el curs passat cinc anys més tard- la xifra creixia fins als 8.652, el que suposa un augment del 34%. "Estem molt satisfets d'aquesta evolució", ha ressaltat Polanco, que afegeix que des del departament fan esforços per anar augmentant l'oferta i fer-ho d'una manera equilibrada a totes les comarques gironines.

L'oferta per al curs vinent

Pel tal d'adaptar-se a la demanda dels estudiants i també oferir nous cursos segons les necessitats que detecten al mercat laboral, el departament ha augmentat l'oferta pel que fa a les places dels cicles formatius. Per al curs vinent s'oferiran un total de 7.830 places per a cicles de grau mitjà (300 més que aquest curs) i 4.830 de grau superior (+450). En total, s'oferiran 12.660 places (750 més que fa un any) i un total de 104 cicles formatius diferents. Entre les places que s'ofereixen i el nombre d'alumnes que s'acaben matriculant hi ha un decalatge important. Per exemple, aquest curs 2015-2016 han quedat 3.258 places sense cobrir.

Segons explica el director dels serveis territorials, el departament planifica sempre una "oferta àmplia" tot i ser conscient que alguns cicles no tenen massa demanda. Acostuma a passar en alguns cursos de la branca industrial però, segons defensa Polanco, aposten per mantenir l'oferta perquè, tot i tenir pocs alumnes, l'índex d'inserció laboral d'aquests estudis és "molt alt". Per això, l'oferta de cicles formatius va creixent any a any i no s'elimina cap curs. El curs vinent hi haurà 12 cicles formatius nous, que s'impartiran tots en modalitat dual.

Batxillerat manté les mateixes places

En el cas de batxillerat, Ensenyament manté exactament el mateix nombre de places que aquest curs, un total de 8.715. Destaca que, a banda dels deu instituts que ja ofereixen la modalitat de batxibac, el curs vinent també s'hi sumarà l'Abat Oliva de Ripoll. Pel que fa als estudis artístics, es manté la mateixa oferta però, segons apunta Polanco, la voluntat és créixer en els propers cursos perquè detecten que hi ha cada cop més demanda.

Creixement de la modalitat dual

La modalitat dual es va començar a implantar tímidament el curs 2012-2013 a la demarcació, amb només 15 places a un únic centre. En aquest nou concepte d'ensenyament, els alumnes fan un mínim de 33% de les hores en una empresa, a través d'un contracte laboral o una beca de formació (per tant, remunerada). El curs vinent, hi haurà una oferta de 800 places per a 47 cicles formatius en modalitat dual.

A la demarcació, hi haurà 28 centres que oferiran algun curs en aquesta modalitat i això suposa que el 53% del total d'instituts de la demarcació se sumen a aquesta nova aposta per la formació professional que combina teoria i pràctiques a empreses. Un total de 225 empreses de la demarcació col·laboren amb Ensenyament i acullen alumnes.

Girona sempre ha estat per sobre de la mitjana catalana pel que fa a l'oferta de places en modalitat dual. Per exemple, amb la planificació per al curs vinent (que pot acabar essent superior), es preveu que l'increment en places de formació dual a Catalunya sigui d'un 5,31% mentre que a la demarcació de Girona s'enfila fins al 6,29%.