Una paret amb ocells volant sobre un costellam. És un dels grafits més vistosos que hi ha a Girona i és obra dels artistes Blu i Erica il Cane. És Street art. I l'art urbà, molts cops busca la provocació. En aquest cas però, no està en qüestió l'obra, si no la manera com es va aconseguir que els veïns cedissin aquella paret a l'Ajuntament per tal que formes part del festival Milestone l'any 2013. Està situat al lateral d'un edifici entre els carrers Tomàs Lorenzana i Joan Maragall i, tot i que es va pintar, fa més de tres anys, encara cueja.

Aquell any, els responsables del festival buscaven espais destacats de la ciutat per tal que «alguns dels millors artistes del grafit del món» hi fessin murals artístics. Un dels llocs escollits va ser aquesta paret de l'Eixample: «Un dels espais demanats és la paret mitgera de l'edifici Lorenzana 33bis. Aquestes ?obres d'art romanen al lloc després del festival i són un atractiu turístic, ja que arreu del món hi ha turisme que s'hi interessa».

Festival Milestone

El festival Milestone, aleshores, no es basava només en la realització de murs artístics. També hi havia altres accions culturals, com ara concerts. Amb els anys però, ja només es programen accions de pintura amb grafiters de renom mundial i també amb joves valors locals. En els darrers anys han anat apareixent, de manera controlada, multitud de pintades de grans dimensions.

La petició a la comunitat de de propietaris per aconseguir la cessió d'aquella paret incloiïa, fins i tot, la promesa que «des del Centre d'Art de Girona tenim previst organitzar un programa estable de visites guiades explicant les obres d'art realitzades alllarg de ls dues edicions anteriors». L'any anterior s'havien pintat sis parets i aquell 2013, entre altres es va pintar la gran cocollona a la paret d'un aparcament del Bonastruc de Porta. De fet, en els darrers anys s'han anat guarnint els pilars del viaductes d'aquest carrer.

Els propietaris de la paret no s'hi van negar. Però van demanar una compensació. En concret millores a l'entrada al seu edifici. L'Ajuntament mai va comprometre's a tirar endavant aquesta intervenció.

Sí que consta, un escrit en bolígraf en un foli, talment com el contracte de Messi pel Barça en un tovalló, on un responsable municipal fa «constar» que la comunitat «ha manifestat que s'autoritza l'ús de la paret si a canvi es repara el gual de l'immoble». No hi ha compromís. Només una recepció de la petició. I el grafit ja està pintat. La comunitat ha anat esperant aquestes millores, que no s'han produït. Per intentar trobar una sortida al joc de paraules i interpretacions, la setmana vinent hi ha una reunió entre les diferents parts, a l'Ajuntament.

Trajectòria del Milestone a la ciutat.